• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • А.Кінах: Уряд повинен взяти контроль над вакцинацією та краще комунікувати із суспільством

    Опубликовано: 2021-03-26 08:48:53

    Минув місяць від старту вакцинації в Україні, за цей час перше щеплення отримало менше 150 тис. людей. Такі низькі темпи можуть призвести до подальшого погіршення епідемічної ситуації, критичного завантаження медичної системи і тиску на економіку. Уряд повинен чіткіше координувати кампанію з імунізації населення, не перекидаючи відповідальність на людей.

    Крім того, чиновникам треба посилити комунікацію із органами місцевого самоврядування, Офісом президента, парламентом і міжнародними партнерами та представити комплексну програму дій по 3 напрямкам: прискорення вакцинування населення, фінансове забезпечення госпіталів, підтримка бізнесу під час пандемії.

    На цьому акцентують в УСПП і Антикризовій раді громадських організацій.

    Україна у лютому закупила 500 тис. доз індійської вакцини CoviShield. При цьому в публічному просторі це мало вигляд намагання влади вскочити «в останній вагон», не домовившись чітко із німецькими та американськими виробниками. Відсутність прозорого діалогу із суспільством призвела до високої невизначеності українців з приводу доцільності щеплення Covishield. Бізнес протестує проти локдаунів, медики так і не отримали достатнього фінансування.

    «Більше того - Індія з 25 березня тимчасово призупинила експорт найбільших партій вакцин. Їх спрямують на імунізацію власного населення. Який тоді план дій в МОЗ та уряду в цілому? Це серйозна проблема, темпи захворювання ростуть, а тотального карантину наша економіка не витримає. Бізнесу вже знадобиться 2-3 роки на відновлення, тисячі дрібних підприємств закрилися, а люди втратили роботу», - зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

    62% медиків не збираються вакцинуватися від COVID-19 – дані надав головний санітарний лікар країни. Згідно опитувань українців, половина респондентів говорять про недовіру вакцині, завезеній в Україну, та страх побічних ефектів. Тим часом Україна закупила партію китайських вакцин "CoronaVac". Про яку, як і CoviShield напередодні, влада дає суху інформацію замість постійної і прозорої комунікації про її ризики, переваги, доведені факти безпечності тощо.

    Тим часом 11 регіонів України знаходяться в червоній зоні, встановлюються чергові антирекорди із госпіталізацій і смертності.

    «Таке враження, що контролю над процесом вакцинації в Україні уряд не має. Це неприпустимо. Крім власне інформування, зараз доцільно зробити вакцинацію доступнішою, переважно безкоштовною, для охочих вакцинуватися. Бо покращення ситуації з ковідом настане тільки тоді, коли 60% населення буде імунізоване. Нам потрібна стабілізація ситуації – це життя людей і економіки країни», - підкреслив президент УСПП.

    Промислово-підприємницька спільнота, роботодавці закликали уряд залучити вітчизняних науковців та озвучити комплексний план дій по боротьбі з пандемією. Адже втрачено критично багато часу. Увесь 2020 рік говорили про підготовку, створили Фонд по боротьбі з коронавірусом, витрачаючи кошти з нього не за цільовим призначенням. Цього року провалюється компанія з вакцинації.

    «Вимагаємо оперативних дій по фінансовому забезпеченню лікарень, закупівлі необхідного обладнання, препаратів, засобів захисту та надання кращих стимулів для медичних працівників. Також відновлення санітарно-епідеміологічної служби, руйнація якої в 2017 році призвела до втрати тисяч фахівців. Необхідний запуск комплексної антикризової програми підтримки бізнесу, а не одноразових виплат. Фахові дії, діалог з підприємцями і суспільством, та персональна відповідальність чиновників – те, чого ми очікуємо зараз», - підсумував Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.