• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Держенергоефективності та Посольство ОАЕ в Україні розглянули напрями співпраці України та ОАЕ у «зеленій» енергетиці

    Опубликовано: 2021-03-19 14:06:15

    Про це йшлося на зустрічі т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтина Гури та Надзвичайного і Повноважного Посла ОАЕ в Україні Салема Ахмед Аль-Каабі.

    Перемовини відбулися у світлі нещодавнього офіційного візиту Президента України Володимира Зеленського до Об'єднаних Арабських Еміратів у лютому цього року.

    «Україна цінує партнерство із такою потужною державою, як Об'єднані Арабські Емірати. Взаємовигідними напрями для спільної роботи є «зелена» енергетика, декарбонізація та енергоефективність», - повідомив на початку зустрічі К.Гура.

    Так, Держенергоефективності вже розвиває партнерство із Міністерством енергетики та промисловості ОАЕ в рамках укладеного Меморандуму в 2017 році.

    Крім цього, у м. Абу-Дабі (ОАЕ) базується всесвітньо відоме Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії (IRENA), до Статуту якого приєдналася Україна у 2018 році. Відповідний закон було розроблено Держенергоефективності.

    Також Агентство має продуктивний досвід співпраці із експертами IRENA щодо розробки «зелених» аукціонів, організації спільних міжнародних конференцій з відновлюваної енергетики. Щороку делегація України бере участь у засіданнях Асамблеї IRENA.

    «Сучасні глобальні зміни вимагають від країн мобілізації все більших зусиль для сталого розвитку та «зеленого» переходу. Україна також обрала цей шлях. У цих напрямах ми маємо низку законодавчих ініціатив, а також розроблені фінансові інструменти (зелені облігації, Фонд декарбонізації, Фонд зелених інвестицій, UAMAP – карту інвестиційних потенційних проєктів», - повідомив К.Гура та актуалізував інформацію про стан, пріоритетні напрями та напрацювання Держенергоефективності.

    У свою чергу, Посол Салем Ахмед Аль-Каабі наголосив на необхідності посилення партнерства та обміну досвідом для потенційних взаємовигідних проєктів та інвестицій.

    Як відомо, ОАЕ відомі значними ресурсами нафти і газу, але ця держава також розвиває «чисту» енергетику. Так, ціль Енергетичної стратегії ОАЕ до 2050 р. – досягти щонайменше 44 % «чистої» енергії в енергобалансі.

    Саме в ОАЕ реалізується відомий і унікальний проєкт - будівництво міста Масдар. Це одне із найбільш сталих міст у світі, де застосовуються інноваційні рішення щодо ефективного споживання енергоресурсів, води, зменшення відходів (https://masdar.ae/en/masdar-city/the-city).

    Підводячи підсумки, сторони домовилися щодо:

    -        важливості продовження співпраці із Міністерством енергетики та промисловості ОАЕ;
    -        презентації бізнес-середовищу ОАЕ потенційних інвестиційних проєктів «зеленої» енергетики та енергоефективності;
    -        розглянути можливості участі бізнесу та фондів ОАЕ у створенні Фонду зелених інвестицій в Україні.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.