• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Заява міністрів закордонних справ країн Великої сімки щодо України

    Опубликовано: 2021-03-19 08:57:02

    Ми, міністри закордонних справ країн Великої сімки (G7) – Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства і Сполучених Штатів Америки, – і Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики, єдині у нашому засудженні дій Росії, що продовжують підривати суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України.

    Сьогодні, через сім років після нелегітимної та незаконної анексії Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, ми вкотре засвідчуємо свою непохитну підтримку та відданість незалежності, суверенітету і територіальній цілісності України в межах її кордонів, визнаних міжнародною спільнотою.

    Статут ООН, Гельсінський заключний акт і Паризька хартія чітко визначають засадничі принципи поваги до територіальної цілісності будь-якої держави та заборону на будь-яке використання сили для зміни кордонів. Застосувавши силу проти територіальної цілісності України, Росія відкрито порушила міжнародне право всупереч цим принципам.

    Ми беззастережно засуджуємо тимчасову окупацію Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Спроби Росії легітимізувати окупацію не визнаються і не будуть визнані. Ми засуджуємо порушення Росією прав людини на півострові, зокрема щодо кримських татар. Ми закликаємо Росію дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань, забезпечити доступ міжнародних спостерігачів і негайно звільнити всіх незаконно затриманих. Ми вітаємо ініціативу України щодо створення Міжнародної кримської платформи для консолідації зусиль міжнародної спільноти щодо Криму.

    Ми також рішуче виступаємо проти безперервної дестабілізації Росією України, особливо проти дій Росії, які суперечать її зобов’язанням в рамках Мінських домовленостей, в окремих районах Донецької і Луганської областей. Повне виконання Мінських домовленостей – це шлях до миру. Росія є стороною конфлікту на сході України, а не посередником.

    Ми вітаємо рішення щодо припинення вогню від 27 липня минулого року, що значно зменшило насильство в зоні конфлікту. Однак конфлікт продовжує забирати життя і завдавати серйозної шкоди важливим інфраструктурним об’єктам. Ми засуджуємо нещодавню військову ескалацію на лінії дотику з боку збройних формувань, підтримуваних Росією. Ми закликаємо Російську Федерацію припинити розпалювати конфлікт, надаючи фінансову та військову допомогу збройним формуванням, які вона підтримує на сході України, а також надаючи російське громадянство сотням тисяч українських громадян, і натомість відповісти взаємністю на кроки, яких нещодавно вжила Україна задля покращення життя людей по обидва боки лінії дотику. Ми вкотре підтверджуємо важливість дотримання режиму припинення вогню як основи для просування в напрямі мирного врегулювання конфлікту.

    Ми високо оцінюємо невтомні зусилля Франції та Німеччини в рамках Нормандського формату щодо просування дипломатичного шляху вирішення конфлікту та підтверджуємо свою готовність надати подальшу підтримку цим зусиллям. Ми закликаємо всі сторони повністю дотримуватися Мінських угод і наголошуємо на відповідальності Росії щодо конструктивної участі в Нормандському форматі та Тристоронній контактній групі з метою досягнення справедливого і довготривалого політичного вирішення конфлікту.

    Велика сімка залишається повністю відданою дотриманню санкцій і продовжить підтримувати Україну в утвердженні її незалежності, суверенітету та територіальної цілісності в межах кордонів, визнаних міжнародною спільнотою. Крим  – це  Україна!

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.