• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Законопроєкт про фінпослуги та фінкомпанії. Що зміниться в регулюванні ринку

    Опубликовано: 2021-03-16 15:30:51

    На 1 березня в Україні працювало 2 082 учасники фінансового ринку.

    Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту підтримати у першому читанні проєкт закону №5065 "Про фінансові послуги та фінансові компанії". У Національному банку розповіли, що зміниться в регулюванні ринку після ухвалення цього документу.

    "Це перший та базовий закон для осучаснення регулювання фінсектору. Він закладає універсальні підходи для всіх фінустанов – від банків до інвестиційний компаній та ломбардів", – йдеться у повідомленні НБУ.

    Автори законопроєкту
    Авторами проєкту закону №5065 є 11 депутатів Верховної Ради (дев`ять – від фракції "Слуга народу", один – від ОПЗЖ та один – від депутатської групи "Довіра"). Серед авторів документу – голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

    Законопроєкт №5065 був зареєстрований у Верховній Раді 15 лютого.

    Що передбачає проєкт
    Зараз в Україні є чинним закон "Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг", який був ухвалений ще у 2001 році і з того часу не переглядався. Він застарів та потребує оновлення.

    Тому важливим є ухвалення нового закону, який став би фундаментальною основою для всього ринку фінансових послуг.

    Відповідний законопроєкт №5065 передбачає:

    - встановлення єдиних підходів до захисту прав споживачів. Національний банк як регулятор фокусуватиметься на нагляді за ринковою поведінкою гравців фінансового сектору. Йдеться про прозоре ведення бізнесу, дотримання принципів доброчесності (fair play), добросовісну поведінку стосовно клієнтів, захист персональної інформації, розкриття повної інформації про послуги. Це допоможе захистити споживачів та підвищити їхню довіру до учасників ринку;

    - низку послаблень з боку НБУ для гравців ринку. Буде спрощений вихід на ринок прозорих та добросовісних установ (зникне двоетапна процедура доступу на ринок). Кожна фінустанова отримуватиме лише одну ліцензію. Фінустанови зможуть вести іншу господарську діяльність, якщо це не загрожуватиме інтересам клієнтів. Також будуть розширені можливості залучати додаткове фінансування для власного розвитку;

    - нагляд за фінустановами буде ризик-орієнтованим. Невеликі компанії та компанії, які не залучають коштів громадян, матимуть менше вимог та уваги з боку регулятора. Ті установи, які несуть більше ризиків для клієнтів, контролюватимуться більш жорстко;

    - законопроєкт врегулює роботу фінансових компаній та ломбардів. Адже зараз таке регулювання фрагментарне та не враховує особливості цих учасників ринку.

    Що ще важливо
    У Нацбанку підкреслюють, що ухвалення законопроєкту №5065 має обов’язково супроводжуватися оновленням ще двох ключових законів – "Про кредитні спілки" (законопроєкт №5125) та "Про страхування" (відповідний проєкт закону очікує на реєстрацію в парламенті).

    Скільки учасників фінринку в Україні
    За даними НБУ, на 1 березня 2021 року в Україні працювало 73 банки, 210 страхових компаній, 65 страхових брокерів, 298 ломбардів, 316 кредитних спілок, 144 лізингові компанії та 976 фінансових компаній (сумарно – 2 082 учасники ринку).

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.