• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УСПП підтримує поступове, а не шокове підвищення акцизу на тютюнові вироби

    Опубликовано: 2021-03-01 15:41:48

    Поступове підвищення акцизу на тютюнові вироби – на 200% з 1 квітня 2021 року та подальший його ріст на 30% (загалом до 320%) є компромісним рішенням, вважають в Українському союзі промисловців і підприємців.

    Профільний парламентський  Комітет з фінансів, податкової та митної політики в рамках розгляду законопроекту №4278 підтримав відповідне підвищення ставки акцизу на ТВЕНи (тютюнові вироби для електричного нагрівання) у 2021 році та наступне щорічне підвищення на 30% у 2022-2025 рр.

    Раніше до введення поступового варіанту підвищення акцизу народних депутатів закликав УСПП і низка інших ділових організацій. Адже акциз пропонувалося збільшити вчетверо за один раз. У разі саме поступового, а не шокового підвищення акцизу компанія "Філіп Морріс Україна" гарантувала оплату понад 11 млрд грн акцизу на ТВЕНи до держбюджету України протягом 2021–2022 років.

    «Таке компромісне рішення дозволить уникнути занадто різких цінових стрибків, збереже робочі місця в компаніях, легальний ринок, при цьому не зменшивши податкові надходження в бюджети різних рівнів», - прокоментували в УСПП.

    За підрахунками Інституту економіки та прогнозування НАН України, «поступовий сценарій підвищення ставок акцизного оподаткування ТВЕНів впродовж 2021-2025 рр. забезпечить на 18,7 млрд грн більше податкових надходжень (акцизи, ПДВ, 5% акцизний податок), ніж альтернативний “шоковий” сценарій” підвищення акцизу відразу в 4,2 рази.

    При цьому в УСПП підкреслили, що всі законодавчі зміни, що впливають на споживчий кошик, повинні розглядатися комплексно. Це означає враховувати реальні доходи громадян та корелювати податки, акцизи і тарифи саме із платоспроможністю споживачів, на яких в кінцевому підсумку і вплине подорожчання продукції.

    «Інакше така ситуація стимулюватиме контрабанду і тіньовий сектор», - підсумували в діловому союзі.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.