• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна має шанси стати гідним пріоритетним партнером ЄС у розвитку водневої енергетики

    Опубликовано: 2021-03-01 09:02:17

    Про це повідомив Костянтин Гура, т.в.о. Голови Держенергоефективності, під час виступу на відкритті міжнародної конференції «Розвиток водневих технологій в Україні та у світі», ініційованої Українською водневою радою.

    Масштабна онлайн-конференція об’єднала на одній дискусійній платформі представників депутатського корпусу, Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, керівництво Міненерго, МЗС України, Держенергоефективності, представників Інституту відновлюваної енергетики НАН України, ЄБРР, «Hydrogen Europe», Німецького енергетичного агентства, іноземних компаній (Німеччини, Японії), вітчизняного бізнесу та асоціацій.

    На відкритті заходу Ярослав Демченков, заступник Міністра енергетики України з євроінтеграції, повідомив про необхідні кроки для розвитку водневої енергетики. Зокрема, на першому етапі важливими є підготовка стратегії, старт досліджень щодо виробництва водню та його транспортування, підготовка пілотних проєктів вже цього року. Другий етап має передбачати запуск пілотів з повним водневим циклом: виробництво, транспортування та використання на внутрішньому ринку, а з часом й для експорту.

    Розбудова цього напряму відкриває для України широкі можливості щодо трансформації енергетики, залучення інвестицій, стимулювання розвитку енергоефективної, «чистої» економіки, а також посилення євроінтеграції.

    Як відомо, у своїй Водневій стратегії Євросоюз визначив Україну пріоритетним партнером щодо співпраці в напрямку виробництва та використання «зеленого» водню.

    «Україна має значний потенціал з виробництва «зеленого» водню (337 млрд нм3 Н2). Саме тому ми маємо унікальний шанс співпрацювати з ЄС у цій сфері. Спільними зусиллями ми вже готуємо відповідне підґрунтя», - повідомив Костянтин Гура.

    Зокрема, Європейською економічною комісією ООН (UNECE) за підтримки Міненерго, Держенергоефективності та експертів підготовлено дослідження можливостей з виробництва та використання водню в Україні.

    Враховуючи висновки дослідження, для продуктивного розвитку водневої енергетики важливо:

    ·        імплементувати існуючі в Європі та розробити національні стандарти з виробництва, транспортування, зберігання та використання водню;

    ·        розробити законодавче підґрунтя створення ринку «зеленого» водню в Україні та запровадити державну підтримку стимулювання зазначеної сфери;

    ·        реалізувати пілотний/пілотні проєкти із виробництва водню.

    «Водночас невід’ємною складовою цієї роботи є злагоджена співпраця усіх зацікавлених сторін. Одним з ключових гравців є Українська воднева рада, яка розпочала свою роботу три роки тому і сприяє налагодженню міжнародних зв’язків для розвитку водневої енергетики», - повідомив Костянтин Гура.

    Також учасники заходу ознайомилися із інноваціями інших країн у цій сфері та наголосили на необхідності активних дій в Україні. Адже вже сьогодні водень розглядається в усьому світі як універсальний ресурс для вирішення цілої низки питань енергетики, економіки, екології та сталого розвитку у цілому.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.