• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українці, які знають, що таке лобізм, здебільшого налаштовані негативно

    Опубликовано: 2021-02-23 15:51:19

    Близько половини (47,1%) опитаних громадян України стверджують, що принаймні щось чули про лобізм, а серед тих, хто дає оцінку цьому явищу, найбільше тих, хто оцінює лобізм негативно. Такі результати соціологічного дослідження «Всеукраїнський омнібус», проведеного дослідницькою компанією «Active Group» у січні 2021 року.

    Відповідаючи на запитання «Чи знаєте ви про таке явище як лобізм?», 14,3% сказали, що знають, 32,8% респондентів – що щось чули. 48,4%, за їх словами, не знають, що таке лобізм. 4,5% опитаних не визначились із відповіддю.

    Оцінити лобізм як явище для респондентів виявилось важко – понад третина (37,4%) сказали, що не можуть відповісти на це запитання. 27,8% опитаних сказали, що не знають, що це таке. Загалом негативно оцінюють лобізм 18,8% українців (з них 13,7% повністю негативно, а 4,9% – скоріше негативно). Загалом позитивні оцінки отримав лобізм від 16,3% громадян України (повністю позитивні – 4,7%, скоріше позитивні – 11,6%).

    Також у ході дослідження з’ясувалось, що до адвокації як до явища українці ставляться краще, ніж до лобізму. Щоправда, 41,8% не знають, що це таке. Решта думок розподілилась наступним чином. Позитивно оцінюють адвокацію 22,8% (повністю позитивно – 4,6%, скоріше позитивно – 18,2%). Негативно – 11,9% (скоріше негативно 7,3%, повністю негативно 4,6%). Не мають відповіді на запитання 23,6% респондентів.

    За словами засновника «Active Group» Андрія Єременка, лобізм в Україні сприймається виключно через призму корупції, оскільки за цим явищем вбачають, у першу чергу, прийняття законів в інтересах «олігархів». Розуміння того, що це явище може бути цілком корисним для пересічних громадян (яким, наприклад, є лобіювання у США), до українського суспільства не донесено. Це пов’язано передусім зі специфікою політичної боротьби, коли опоненти, звинувачуючи один одного у «лобіюванні» і «корупції», ставлять знак рівності між цими поняттями. У результаті українці здебільшого просто не знають, що адвокасі і лобіювання можуть бути цілком цивілізованим демократичним механізмом участі навіть пересічних громадян у прийнятті рішень.

    Дослідження проводилось компанією «Active Group» з 23 по 25 січня 2021 року методом CATI (телефонні інтерв’ю за чітко структурованою анкетою за допомогою інтелектуальних систем). Географія: вся територія України за виключенням окупованих регіонів. Загалом опитано 1200 респондентів. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіоном України та типом населеного пункту (місто/село). Похибка при довірчій імовірності 0,95 не перевищує 2,9%.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.