• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бюджет недоотримав з митниці та податкової понад 66 млрд грн - Рахункова палата

    Опубликовано: 2021-02-05 16:30:25

    У період протягом 2019 року та у січні-квітні 2020 року держбюджет недоотримав понад 66 млрд грн платежів, які контролювалися митницею та податковою. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу Рахункової палати.

    Цитата:

    “Протягом 2019 року та січня-квітня 2020 року держбюджет недоотримав понад 66 млрд грн платежів, які контролювалися митними та податковими органами. Причина – відсутність належного планування з боку Мінфіну та координації роботи ДФС, ДПС і Держмитслужби”, - наводять у пресслужбі результати аудиту ефективності діяльності Державної фіскальної служби України, Державної податкової служби України та Державної митної служби України.

    Деталі

    Протягом вказаного періоду державний бюджет недоотримав 54,5 млрд грн платежів, що контролювалися митницею, та 12 млрд грн – податковою.

    Аудит встановив, що у 2019 році відсоток виконання плану за окремими платежами коливався від 46% до 233%, у січні - квітні 2020 року – від 41,8% до 157,6%. Частково це зменшувало допущені Мінфіном прорахунки при прогнозуванні доходів державного бюджету, вказали у РП.

    “ДПС (ДФС) виконала план надходжень до держбюджету на 100,7% (надійшло 466,9 млрд грн), однак перевиконання на 3,3 млрд грн зумовлене переплатами станом на 1 січня 2020 року на 16 млрд гривень. Отже, у разі відсутності цих переплат виконання індикативних показників надходжень до державного бюджету за 2019 рік становило б 97,3%. Протягом січня−квітня 2020 року ДПС виконала план надходжень до держбюджету на 91,1%, з урахуванням сум переплат, які станом на 1 травня 2020 року досягли 17,1 млрд гривень. Недонадходження до держбюджету становили 12 млрд грн”, - вказано у повідомленні.

    За інформацією Держмитслужби, на зменшення надходжень митних платежів у січні-квітні 2020 року вплинуло декілька факторів. Зокрема, випуск у вільний обіг товарів наприкінці 2019 року, різке скорочення митного оформлення транспортних засобів з європейською реєстрацією, невідповідність фактичного курсу долара США протягом січня−лютого 2020 року прогнозованому та відсутність запланованого зростання імпорту товарів, додали у РП.

    Доповнення

    Недовиконання плану надходжень до бюджету було серед головних питань, з приводу яких критикували попередній уряд, очолюваний Олексієм Гончаруком, який відправили у відставку 4 березня минулого року. Так, Президент Зеленський заявляв, зокрема, що за два місяці нового року невиконання держбюджету становило майже 16 млрд грн, 13 з яких – через недостатні надходження від митниці.

    За даними Мінфіну, митниця у червні 2020 року виконала план надходжень у повному обсязі вперше за рік.

    Дар'я Панченко

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.