• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Європа та Центральна Азія закликають до більш стійкого та інноваційного ведення сільського господарства

    Опубликовано: 2020-11-05 15:17:24

    На Регіональній конференції ФАО побувала рекордна кількість учасників.

    В останній день 32-ї сесії Регіональної конференції ФАО для Європи, що відбулася 2-4 листопада, члени ФАО з Європи та Центральної Азії підтвердили свою готовність до перетворення агропродовольчих систем за допомогою впровадження інновацій, цифрових технологій і стійких практик, а також до забезпечення інклюзивного зростання в сільських районах, з урахуванням впливу пандемії COVID-19 на продовольство і сільське господарство.

    Протягом трьох днів, у дискусіях в рамках онлайн-конференції, приймаючою стороною якої був Узбекистан, активно брали участь 31 міністр і віце-міністр з 51 країни, а також 270 делегатів і 50 спостерігачів від урядів, міжнародних організацій, інших установ ООН та різних партнерів. Від України участь у заході взяло 14 делегатів, зокрема, Тарас Качка, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства – торговий представник України, та Ірина Ставчук, заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів. За Інтернет-трансляцією конференції щодня спостерігало понад 1500 осіб.

    «Регіональна конференція ФАО, що вперше пройшла в віртуальному форматі, мала великий успіх, в тому числі завдяки взаємодії з недержавними суб'єктами, партнерськими організаціями, громадянським суспільством і - вперше - з приватним сектором», - сказав Генеральний директор ФАО Цюй Дуньюй, зазначивши, що новий формат конференції дозволив «відійти від формальностей і зосередитися на суті».

    У ході обговорень учасники наголосили на досягненні позитивних результатів для майбутнього Саміту ООН щодо продовольчих систем в 2021 році, підкресливши, що світ ще далекий від досягнення Цілей сталого розвитку (ЦСР).

    Конференція наголосила на необхідності приділяти особливу увагу розширенню прав і можливостей сільської молоді та жінок, а також розвитку сфери послуг і інфраструктури в сільських районах для забезпечення інклюзивного сталого розвитку, розширення можливостей дрібних фермерів і досягнення низьковуглецевого зеленого зростання.

    Перетворення продовольчих систем і сільських районів

    У своїх виступах члени ФАО підкреслили, що агропродовольчі системи повинні бути стійкими і життєздатними, а значить, функціонувати за будь-яких обставин, навіть в розпал пандемії. Вони визнали важливість системного підходу до забезпечення здорового раціону харчування з урахуванням трьох компонентів сталого розвитку (охорони навколишнього середовища, економічного зростання та соціальної інклюзивності), в якості ключового зобов'язання для досягнення ЦСР.

    Впровадження інноваційних технологій, проведення досліджень і наявність добре функціонуючих служб поширення сільськогосподарських знань були визначені учасниками заходу як необхідної умови для забезпечення доступу фермерів і малих підприємств до знань і технологій, а також для того, щоб вони могли скористатися новими можливостями, які надають цифрові технології, щоб не тільки поліпшувати продуктивність і стійкість продовольчих систем, але і підвищувати ступінь їх прозорості для споживачів.

    «Для України питання стійкості продовольчих систем також включає унікальну тему володіння землею, – зазначив Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства – торговий представник України, Тарас Качка. – Україна завершила земельну реформу, і починаючи з наступного року ми будемо впроваджувати ринок землі із доступом та більшими можливостями для дрібних фермерів, тому що вважаємо, що саме дрібні фермери є ключовими гравцями у забезпеченні стабільності продовольчих систем та досягненні Цілей сталого розвитку. Ми шукаємо баланс між економічною ефективністю ведення сільського господарства та його розвитком з турботою про навколишнє середовище».

    Члени ФАО закликали Організацію підтримати в рамках регіональних ініціатив розробку і реалізацію порядку денного із перетворення стійких агропродовольчих систем і забезпечення здорового раціону харчування, в яку також включені питання щодо подолання конкретних наслідків COVID-19. ФАО буде підтримувати країни, надаючи відповідну аналітичну інформацію і дані про поточний стан раціонів харчування і продовольчих систем, а також через збір та обмін інформацією.

    Дрібні землевласники і сімейні фермерські господарства залишаються основною опорою сільських районів і головною рушійною силою у виробництві продуктів харчування протягом пандемії. У зв'язку з цим Програма ФАО щодо заходів та відновлення у відповідь на COVID-19 пропонує країнам механізм для надання адресних рішень, мобілізації інвестицій у розвиток дрібних сімейних фермерських господарств та молодіжного підприємництва, а також в розвиток суспільної інфраструктури, впровадження цифрових технологій, процесу адаптації до змін клімату, пом'якшення його наслідків, а також забезпечення соціального захисту.

    Члени ФАО повністю підтримали новий підхід ФАО до розвитку сільського господарства, викладений в ініціативі «Рука об руку». Вони визнали, що реалізація цієї ініціативи може зіграти важливу роль у поглибленні почуття причетності країн до справи прискорення прогресу для подолання бідності та голоду, а також розвитку сільських районів і забезпечення економічного зростання. У зв'язку з цим вони також підкреслили переваги інноваційного підходу до поліпшення використання даних для прийняття обґрунтованих рішень, підкресливши при цьому необхідність забезпечення захисту та конфіденційності інформації.

    Члени ФАО звернулися до Організації з проханням глибоко інтегрувати в свою роботу в період 2020-2021 років підхід «Єдине здоров'я», включаючи боротьбу зі стійкістю до протимікробних препаратів, зоонозними і іншими транскордонними шкідниками і хворобами, сприяння забезпеченню рівності і цифровій інклюзивності, соціальний захист і реалізацію програм щодо поліпшення шкільного харчування, а також забезпечення зв'язку між стійким виробництвом і здоровим, безпечним харчуванням.

    45 років забезпечення продовольчої безпеки та харчування

    На конференції відбулася відкрита дискусія про те, як Комітет з всесвітньої продовольчої безпеки (КВПБ) допомагає країнам регіону забезпечувати продовольчу безпеку та харчування. На спеціальному заході був представлений новий набір добровільних керівних принципів щодо продовольчих систем та харчування. Ці керівні принципи можуть стати ключовим довідковим документом для вирішення проблем відсутності продовольчої безпеки і неповноцінного харчування у всіх його формах з точки зору продовольчих систем.

    «ФАО гордиться тим, що Секретаріат КВПБ розташований в Римі, - сказав Генеральний директор ФАО Цюй Дуньюй. - Беручи до уваги його 45-річний досвід, КВПБ слід більше залучати до роботи ФАО в сфері продовольчої безпеки і харчування в якості важливої інклюзивної міжнародної та міжурядової платформи».

    У зв'язку зі збільшенням обсягів харчових відходів та втрат через обмеження на пересування і транспортування у зв’язку COVID-19, Цюй зазначив потенційну роль, яку Комітет може відіграти у вирішенні цієї злободенної проблеми в той час, коли масштаби голоду в світі зростають.

    Танават Тіенсін, Голова КВПБ і Постійний представник Таїланду при розташованих в Римі установах, поінформував учасників Регіональної конференції про основні заходи, які Комітет планує здійснити в найближчі роки. Він висловив стурбованість з приводу негативного впливу COVID-19 на ланцюжки поставок агропродовольчих товарів і продовольчу безпеку, що ще більше ускладнює досягнення глобальних цілей.

    «Ми повинні діяти, щоб протистояти викликам сьогодення, - сказав Тіенсін в своєму виступі. - Існують інструменти політики КВПБ, які покликані допомогти країнам у досягненні ЦСР 2, а саме у подоланні голоду, а також в досягненні інших цілей Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року. Країни і зацікавлені сторони повинні активно і конструктивно брати участь в діалозі Комітету, і відчувати повну причетність до досягнення результату», - додав він.

    У ході панельної дискусії міністр юстиції Північної Македонії Боян Марічіч зазначив, що країни Західних Балкан уживають заходів до забезпечення гендерної рівності в питаннях володіння землею і контролю над нею. Він додав, що прийняття Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року та інших міжнародних інструментів, включаючи Інструмент правової оцінки ФАО і Добровільні керівні принципи відповідального регулювання питань володіння і користування (VGGT), мають ключове значення в досягненні цієї мети.

    Представник Механізму цивільного суспільства КВПБ Іса Альварес підкреслила важливість того, щоб керівні принципи грунтувалися на наукових даних і фактичній інформації, приносячи користь героям сфери продовольства, які годують наш світ.

    Катаріна Еріксон з Механізму приватного сектора КВПБ висловила вдячність за спільний процес розробки керівних принципів щодо продовольчих систем і харчування, назвавши їх «хорошим прикладом того, як працює КВПБ».

    На заключному засіданні Регіональної конференції Генеральний директор і делегати ФАО подякували Республіці Узбекистан за проведення онлайн-заходу. Генеральний директор Цюй Дуньюй висловив особливу подяку міністру сільського господарства Узбекистану Джамшиду Ходжаєву, який був головою конференції.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.