• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Нацбанку назвали головні ризики для макроекономічної стабільності

    Опубликовано: 2020-11-05 14:30:16

    У 2021 році макроекономічна ситуація в Україні може покращитися.

    У Національному банку очікують, що макроекономічна ситуація у 2021 році покращиться, але визнають існування певних ризиків для збереження стабільності. Про це повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб у ході Дев'ятого українського банківського форуму.

    "Ми очікуємо, що макроекономічна ситуація значно покращиться у наступному році. Економіка буде відновлюватися. Ми побачимо деяке зростання інфляції, але воно не буде неконтрольованим", – зазначив він.

    Прогнози Національного банку по динаміці ВВП України наступні: у 2020 році очікується падіння на 6%, у 2021 році – зростання на 4%, у 2022 році – також зростання на 4%.

    Золотовалютні резерви Національного банку у 2021 році можуть зрости майже на $3 млрд до $32,7 млрд.

    За підсумками 2020 року очікується обсяг резервів на рівні $29,8 млрд, за підсумками 2021 року – $32,7 млрд, 2022 року – також $32,7 млрд.

    НБУ формує базовий сценарій на основі припущення, що співпраця з Міжнародним валютним фондом продовжиться.

    "Навіть покращення показників не буде сталим, якщо країна не буде продовжувати нормальну політику. А що стосується донорів, то наша співпраця з ними – це не тільки гроші. Тому варіантів не співпрацювати з ними немає", – підкреслив Дмитро Сологуб.

    Він додав, що облікова ставка може бути збережена на рівні 6% до кінця 2020 року, але цьому можуть завадити певні макроекономічні невизначеності.

    "Облікову ставку 6% ми бачимо до кінця року, але всюди багато невизначеностей. З одного боку, можливо ми будемо і далі знижувати ставку, а з іншого боку, існують ризики підвищення інфляції: це плани по підвищенню мінімальної зарплати та збільшенню дефіциту бюджету і таке інше. На даний момент ми бачимо ставку на такому рівні (6%) до кінця цього року. Це стимулююча монетарна політика. А потім ми бачимо незначне її підвищення", – зазначив заступник голови НБУ.

    Серед головних ризиків для макроекономічної стабільності він назвав пандемічну ситуацію в країні, невизначеність щодо перспектив співпраці з МВФ, майбутню динаміку світових цін на продукти харчування, а також комбінацію двох останніх факторів.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.