• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Керівник Держенергоефективності представив ключові ініціативи щодо підвищення енергоефективності у житлових будівлях

    Опубликовано: 2020-09-16 14:33:20

    На відкритті Всеукраїнського онлайн-марафону «ЖКГ-2020» т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура окреслив діючі та нові ініціативи для підвищення енергоефективності у житловому секторі.

    Як відомо, житловий сектор - один з найбільш енергоємних в Україні. На цей сектор припадає близько 30% кінцевого енергоспоживання. При цьому, більшість будинків збудовано ще у радянські часи. Всі вони потребують термомодернізації.

    «Серед дієвих програм підтримки українців у питаннях енергозбереження та утеплення осель - «теплі кредити». У 2020 р. програмою скористалося понад
    100 тис. родин, залучивши більше 1 млрд грн «теплих кредитів»», - повідомив К.Гура.

    За всі 6 років програма довела свою ефективність: близько 850 тис. українців інвестували більше 8,6 млрд грн в енергоефективні заходи та вже заощаджують на комунальних послугах, а держава підтримала їх у цьому, надавши 3,2 млрд грн співфінансування за «теплими кредитами». При цьому, активізувався бізнес, у т.ч. в суміжних галузях.

    Усвідомлюючи затребуваність програми, Держенергоефективності за підтримки Міненерго вже розроблено та подано на розгляду Уряду проєкт рішення щодо продовження та розширення програми «теплих кредитів» на 2021 рік.

    «Крім цього, ініційовано та розроблено законопроєкт, що дозволить зняти бар’єри для ЕСКО-закупівель та продовжити укладати енергосервісні договори. Водночас працюємо над розширенням цього інструменту для модернізації об’єктів в сфері теплопостачання, водопостачання, електричних мереж та мереж природнього газу», - зауважив К.Гура.

    Також питання підвищення енергоефективності в будівлях враховано у таких стратегічних документах, як законопроєкт «Про енергоефективність» та проєкт Національного плану дій з енергоефективності до 2030 року.

    Окрім цього, на основі європейського досвіду Україна впроваджує сертифікацію енергоефективності будівель. На сьогодні закладами вищої освіти видано понад 2200 атестатів для роботи фахівців у цій сфері, а більше 4,5 тис. будівель пройшли сертифікацію.

    Наприкінці виступу К.Гура звернув увагу учасників онлайн-марафону на ще одне актуальне питання - будівництво пасивних будівель (NZEB). Їхні особливості - це близький до нульового рівень споживання енергії, клас енергетичної ефективності вище С і використання енергії з відновлюваних джерел.

    «Будівництво пасивних будівель набирає популярності у світі. Це початок абсолютно нової житлової політики, де перевагами є висока енергоефективність, комфорт, довговічність, екологічність. І до впровадження такого будівництва потрібно готуватися вже зараз, створюючи необхідні законодавчі умови для  ринку», - наголосив К.Гура.

    Так, у січні 2020 р. Урядом схвалено Концепцію та Національний план щодо поетапного збільшення кількості будинків з близьким до нульового рівнем споживання енергії. «Наразі працюємо із Мінрегіоном над визначенням та встановленням вимог щодо показників енергетичної ефективності таких пасивних будівель», - підкреслив К. Гура.

    Наприкінці виступу т.в.о. Голови Держенергоефективності К. Гура закликав учасників звернути увагу на масштабний неохоплений ринок енергоефективності та активно реалізовувати проєкти з термомодернізації у будівлях.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.