• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Влада знищує ігорний бізнес

    Опубликовано: 2006-03-16 14:06:00

    Українська асоціація діячів грального бізнесу вкрай занепокоєна станом і негативними тенденціями розвитку грального бізнесу в Україні та спекуляціями навколо нього. Про це повідомив президент Української асоціації діячів грального бізнесу, радник прем`єр-міністра України Сергій Третьяков.

    За словами С. Третьякова, асоціація занепокоєна намаганням у передвиборчому запалі знищити гральну індустрію в Києві. За даними Третьякова, гральний бізнес в Україні з фінансової точки зору це майже 0,5 млрд. грн щорічних надходжень від патентування та ліцензування, а також до 50 тисяч робочих місць.

    Як повідомив президент асоціації, бюджет Києва отримує більше 120 млн грн щороку тільки від сфери патентування і ліцензування. Зокрема, в Києві у цій сфері працює від 8 до 10 тисяч людей. Але, на жаль, існує і тіньова частина, і ця частина як не дивно більша. За оцінкою Української асоціації діячів грального бізнесу, в тіньовому секторі без торгових патентів і ліцензій працює приблизно 60% нелегалів. Звичайно, така ситуація сприяє розвитку масштабної недобросовісної конкуренції.

    На думку Третяка, в цілому гральний бізнес має негативний імідж саме через велику кількість нелегальних суб’єктів. Це відбувається тому, що часто під цим поняттям розуміють декілька автоматів сумнівного походження, що розміщенні в непристосованих для цього приміщеннях. Саме звідси і йдуть всі негативні явища, нарікання та скарги.

    Вже багато років Українська асоціація діячів грального бізнесу, усвідомлюючи наявність негативних тенденцій сфери гральної індустрії, які впливають на її розвиток, пропонує численні заходи по цивілізованому реформуванню впровадження цього виду діяльності. Як заявив Сергій Третьяков, саме Асоціація вперше заявила, що необхідно заборонити гру на гральних автоматах дітям до 18 років, що не треба давати дозвіл на розміщення гральних автоматів на вулицях, в підземних переходах, у дитячих, навчальних, культурних та культових закладах.

    Вони також намагалися врешті-решт встановити ліцензійні умови впровадження діяльності в цій сфері, не хай і жорстокіші, але чіткі, прозорі і такі, що можна виконати. Але вже 6 років поспіль Київська міська державна адміністрація не прислухається до вимог асоціації. Як орган виконавчої влади, якому законодавчо надано право видавати ліцензії, КМДА не створила жодного нормативного акту з провадження діяльності щодо організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів, але при цьому видала більше ніж півтори сотні ліцензій. За словами Третьякова, Асоціація діячів пропонувала допомогу і надавала КМДА проекти нормативних актів, але ніякої підтримки не отримала.

    Проте, слід зазначити, що протягом цього часу КМДА видала таки два акти щодо умов ліцензування, але перший був одразу ж відмінений прокуратурою, а другий — судом. Цей факт яскраво свідчить про якість документів, які підготовлено КМДА, та бажання врегулювати сферу грального бізнесу в місті.

    І ось несподівано за місяць-два до виборів, на веб-сайті одного з структурних підрозділів КМДА з’являються проекти Ліцензійних умов з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у місті Києві, Порядку контролю за їх виконанням та Акту регуляторного впливу. Проте ці проекти, на думку фахівців, не є чіткими та прозорими, а багато їх норм взагалі можуть сприяти поширенню корупції.

    Останні висловлювання і дії особи, яка відповідає за це питання, а саме заступника Голови КМДА Миколи Георгієвського, дають підстави зробити висновки, що він умисно намагається заплутати громадськість і уникнути відповідальність за шестирічну бездіяльність. Пан Георгієвський намагався довести громадськості , що Кабінет Міністрів України нібито відібрав у КМДА можливість регулювати гральний бізнес, в той час як Кабмін визначив правила видачі ліцензій взагалі на інший вид діяльності, не змінив жодних умов для КМДА.

    За словами С. Третьякова, найголовніше те, що Георгієвський намагається заздалегідь ввести незаконну, але популістську вимогу щодо розташування гральних закладів на відстані не менш ніж 500 метрів до дитячих, медичних, культових споруд та навчальних закладів. Таким чином в Києві за таких умов розшукати місце для створення грального закладу буде практично неможливо. Це фактично призведе до знищення галузі і втрати заробітків тисяч мешканців Києва.

    Заступник голови КМДА також намагається використати неоднозначність певних правових норм, коли може виникнути ситуація подвійного ліцензування одного й того ж виду діяльності – тобто видавати ліцензії на організацію і утримання тоталізаторів, гральних закладів, замість нового виду організація діяльності з проведення азартних ігор, де вже чітко визначені види цих ігор. Адже при цьому Держбюджет України може втратити майже 500 млн грн.

    За словами Третьякова, для того, щоб знищити подвійне ліцензування необхідно, щоб Верховна Рада України прийняла урядовий законопроект №8208, у разі неприйняття якого втрати до бюджету становитимуть майже 500 млн грн. Цей законопроект включений в порядок денний Верховної Ради України на 16 березня 2006 року.

    Крім того, Третьяков повідомив, що Київська міська рада народних депутатів 9 березня намагалася прийняти проект Порядку розміщення закладів грального бізнесу у місті Києві. «Це слушний документ, але надто запізно — він вже безперспективний, адже на даний час ця діяльність вже підлягає ліцензуванню, умови провадження якого буде визначати Міністерство фінансів України. І бажання втрутитися Київміськради в діяльність іншого органу влади, на наш погляд, безперспективне»,— зазначив він.

    Третьяков також повідомив, про те, що пан Георгієвський колишній заступник голови держпідприємництва розповсюдив інформацію, що не відповідає дійсності: нібито діяльність з надання послуг по використанню гральних автоматів з грошовим виграшем була виведена зі сфери регулювання Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності». Він зазначив, що вже подав до Шевченківського районного суду м. Києва позовну заяву щодо визнання неправомірними дій заступника голови Київської міської державної адміністрації М. Георгієвського.

    «Ми захищаємо виключно легальний бізнес і не дамо його знищити. Ми захищаємо його з метою розвитку, а не отримання лівих прибутків. І в суді ми це доведемо»,— сказав він.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)









    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.