• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна здатна годувати весь світ і стати фактор глобальної продовольчої безпеки - Кулеба

    Опубликовано: 2020-04-14 18:00:33

    На тлі глобальної економічної кризи, викликаної пандемією коронавірусу, Україна здатна годувати весь світ і стати фактором глобальної продовольчої безпеки. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі “Сніданку з 1+1”, передає кореспондент УНН.

    “Зараз є дві основні можливості. Перша — що пандемія показала неефективність розкидання виробництва по світу. Відповідно,бізнес зараз переосмислює цю концепцію і буде концентрувати виробництво в одному місці. Це означає, що змінюються ланцюги виробництва і поставок, а зміна — це можливість вклинитись у зміни. Для цього потрібно розуміти, що користуватиметься попитом на українському ринку і які товари ми можемо успішно експортувати, наприклад в ЄС, бо у нас є ЗВТ, і пропонувати міжнародним компаніям переносити своє виробництво в Україну, щоб обслуговувати не лише український ринок, але і ринки найближчих країн”, — сказав міністр.

    Він при цьому згадав, що кожен український прем’єр міністр будь-якої епохи зобов’язаний “провести рукою і сказати: “приходьте, інвестори”.

    “Але ми говоримо про допомогу конкретному бізнесу, українському, для того щоб він міг спокійно пережити або з мінімальними втратами пережити цю кризу. Тому що втрати неминучі в усьому світі, але наше завдання в тому щоб допомогти українським інвесторам, експортерам, пережити цей час з мінімальними втратами, а інвесторам зовнішнім зайти в Україну”, — зауважив очільник МЗС.

    Він також розповів про своє бачення щодо розвитку економічних відносин як з Європейським Союзом, так і з країнами Сходу.

    “Зараз є перша задача — створювати товари з доданою вартістю. Тобто переходити від суто сировинної економіки та інвестувати в створення товарів з доданою вартістю. Друге питання — це продовольча безпека. Є ця класична фраза „Україна — це житниця Європи“. Насправді Україна здатна годувати весь світ і стати фактором глобальної продовольчої безпеки. Не постачальником продуктів... Як є країни ОПЕК, які є фактором енергетичної безпеки світу, тому що вони контролюють постачання нафти на світовий ринок. А Україна зараз має всі шанси перетворитись на фактор глобальної продовольчої безпеки”, — сказав Кулеба.

    Тому що криза внаслідок пандемії коронавірусу, з його слів, призведе до нестачі їжі в усьому світі.

    “В питаннях продуктів харчування ми маємо стати експортерами ще більшими ніж ми є зараз і прив’язати експорт продуктів харчування до наших політичних пріоритетів. Тобто, нам треба з якоюсь країною конкретною зміцнити відносини — ми їй щось продаємо. Але хочу наголосити: в жодному разі не постраждає внутрішній ринок. У нас завжди буде хліб, буде кукурудза і навіть священий український продукт — гречка — завжди має бути на полицях”, — додав він.

    Як повідомляв УНН, раніше Кулеба обговорив з головою МЗС Сінгапуру розвиток двостороннього співробітництва між країнами.

    Саша Картер

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.