• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відомий економіст радить, як Україні не «потонути» у кризі

    Опубликовано: 2020-03-13 15:31:46

    Пандемія коронавірусу у світі стала спусковим гачком для нової фінансової кризи. Через очікування хвороби та карантинні заходи фондові біржі обвалилися, авіакомпанії оголошують про банкрутство, падає промисловість і споживчий попит, а це означає, що все більше людей можуть опинитися у фінансовій скруті перед обличчям хвороби.

    Юрій Городніченко, професор економіки університету Каліфорнії Берклі, член редколегії VoxUkraine, пропонує для України рецепт того, як пройти крізь кризу з найменшими втратами. Щоб пом’якшити наслідки сьогоднішньої глобальної економічної кризи, українська влада може зробити такі кроки:

    дати гривні поступово девальвувати водночас не допускаючи паніки на валютному ринку. В цей період НБУ має виконувати свою функцію позичальника останньої надії для банків, адже є великий ризик, що ті опиняться під тиском, якщо люди намагатимуться зняти депозити й перевести їх у валюту. Панічну хвилю може спричинити різке падіння гривні, тому НБУ цілком правильно продає валюту з резервів, стримуючи коливання курсу.
    Уряд може запровадити низку короткострокових заходів підтримки для галузей, які найбільше постраждають від кризи: податкові канікули, кредити тощо. При цьому прямі закупівлі продукції, призначеної на експорт, - погана ідея.
    вести контрциклічну бюджетну політику (не гуляти “на всі”, коли є гроші і економити у кризу, а навпаки: в гарні роки створювати запас міцності, а у погані - підтримувати за його рахунок бізнес та людей). Сьогодні, під час кризи, уряд має підвищити свої видатки - робити більше закупівель (одним із напрямків може стати закупівля медичних послуг, тестів, обладнання) трансфертів, тимчасово знизити податки для домогосподарств та бізнесу. Проте для цього потрібні зовнішні запозичення, яких не буде в разі оголошення дефолту.
    терміново відновити співпрацю з МВФ, що дозволить отримати фінансування також від інших міжнародних інституцій - адже сьогодні фондовий ринок для України закритий.
    надати соціальну підтримку найбільш вразливим громадянам - пенсіонерам, безробітним, хворим. Це дозволить їм пережити найбільш важкі фази кризи та підтримає малий і середній бізнес через створення попиту на його товари.

    Такі кроки допоможуть пережити кризу з найменшими втратами.

    У великих економічних шоках можуть бути і плюси. На думку VoxUkraine, кризи можуть стати точкою росту для певних індустрій (онлайн та сервіси доставки), поліпшити якість медичної допомогу в Україні (через разову закупівлю якісного обладнання і навчання додаткового персоналу) та створити нові корисні соціальні норми (поширення гігієнічних практик та практик віддаленої роботи).

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.