• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Звіт уряду перетворився на безсистемну непрофесійну балаканину

    Опубликовано: 2020-02-24 08:53:11

    Звіт Кабінету міністрів України перед парламентом є найвищим рівнем  можливості  діагностики реального стану справ в країні, головною умовою подальшої розробки та  ухвалення невідкладних державних рішень, в тому числі – в економічної та соціальної сфері.  Неприпустимо, коли він перетворюється на безсистемну непрофесійну балаканину. Такої думки дотримуються в Антикризовій раді громадських організацій, УСПП.

    «Безумовно, негативні тенденції виникли не вчора. Роками поглиблювалась криза високотехнологічної промисловості  – авіа-, судно-, ракетно-космічного, транспортного машинобудування, зростав знос інфраструктури, накопичувалися демографічні, міграційні  проблеми, давався  взнаки фактор відсутності середнього класу. Однак в ході звіту була продемонстрована нездатність уряду дати реальну оцінку ситуації, виконання маючих статус законів України державних програм через відсутність у вищого виконавчого органу влади необхідних професійних знань та досвіду. Недієздатність уряду   проявилася і в невмінні визначити програмні пріоритети розвитку, якими ми вважаємо протидію деіндустріалізації, запобігання розширенню трудової міграції, необхідність швидкого підйому малого і середнього бізнесу, внесення коректив в провальну медичну реформу тощо»,  – наголосив голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП Анатолій Кінах.

    На погляд представників ділової спільноти, пуста формальна розмова замість серйозного аналітичного звіту і фахової дискусії за його наслідками в парламенті є дуже тривожним фактором: саме нині, коли потрібні програмні методи виходу з кризи, дієві механізми їх впровадження, уряд демонструє нездатність розібратися в ситуації та запропонувати системні високопрофесійні  кроки.

    Якщо прем’єр-міністр називає фактами, що відбулися, ліквідацію корупції на топ-рівні, збільшення довіри до країни міжнародних партнерів, він навряд чи володіє ситуацією  в повній мірі. Уряд пишається і стабілізацією гривні, хоча на нещодавньому засіданні Антикризової ради громадських організацій та правління УСПП ретельно аналізувалося, що так звана стабілізація гривні відбулася не за рахунок фундаментальних факторів – збільшенням притоку іноземних інвестицій та експорту високотехнологічних товарів, а через спекулятивні заходи, заведення нерезидентами $ 4,3 млрд. для купівлі надприбуткових гривневих ОВДП. І таких моментів у звіті можна навести багато.

    Непрофесійні оцінки, завищення результатів, нерозуміння причин і наслідків перешкоджають правильному розумінню ситуації в країні,   не можуть стати основою формування ефективних антикризових заходів.

     «Необхідно усвідомити,  що в умовах значних викликів, які необхідно долати, тенденції деградації системи державних інститутів влади стають  однією з головних загроз існуванню та розвитку України. Низька якість державного менеджменту, хибна кадрова політика на верхніх щаблях влади,  руйнування  інституційної пам’яті, спадкоємності, наявність елементів зовнішнього управління – ось що складає основні ризики для української держави сьогодні. Такі явища треба долати», – підкреслив лідер промислової спільноти.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.