• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Мінекономіки та Держцінінспекція не допустять кризових цінових явищ на споживчому ринку держави

    Опубликовано: 2006-03-03 17:17:00

    1 березня 2006 року на розширеному засіданні Колегії Державної інспекції з контролю за цінами – урядового органу державного управління у складі Міністерства економіки України – підбито підсумки роботи за минулий рік та визначено пріоритетні напрямки діяльності інспекції на 2006 рік.

    Засідання відбулося під головуванням начальника Державної інспекції з контролю за цінами Анатолія Козленка та за участю Першого заступника Міністра економіки Анатолія Максюти,  працівників Мінекономіки та інших органів виконавчої влади. Під час засідання Колегії було обговорено та внесено пропозиції стосовно розробки конкретних заходів з реалізації пріоритетних напрямів роботи, розв’язання проблемних питань та вдосконалення методологічного забезпечення діяльності органів державного контролю за цінами, активізації взаємодії з профільними комітетами Верховної Ради України з метою прискорення прийняття змін і  доповнень до Закону України „Про ціни і ціноутворення”.

    Перший заступник Міністра економіки Анатолій Максюта у своєму виступі окреслив актуальні питання діяльності Міністерства та нагальні проблеми, вирішення яких продиктовано соціально-економічною ситуацією, яка склалась у країні. У цьому зв’язку Перший заступник вбачає необхідність більш тісної взаємодії Міністерства та ДЦІ, розробки нової концепції розвитку, шляхів та подальших перспектив співпраці.

    Зупинившись на основних аспектах діяльності ДЦІ – контрольному, моніторинговому та експертному, – Анатолій Максюта зауважив, що однією з найбільш важливих цілей взаємодії ДЦІ та Міністерства протягом найближчого часу буде недопущення кризових цінових явищ на споживчому ринку держави. У зв’язку з чим зростає роль територіальних держінспекцій та обласних, які мають стати за словами А.Максюти, «очима і вухами» Міністерства стосовно володіння достовірною інформацією з цінової ситуації у регіонах. Також замміністр висловив необхідність більш конструктивної співпраці з облдержадміністраціями.

    Підбиваючи підсумки за 2005 рік, на засіданні Колегії відмічено, що органами державного контролю за цінами за звітний період проводилась робота щодо контролю за додержанням встановленого порядку ціноутворення в умовах реформування економічних відносин та захисту законних інтересів споживачів, забезпечувалося оперативне та об’єктивне інформування Секретаріату Президента України, Кабінету Міністрів України, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади про стан, динаміку та тенденції розвитку цінової ситуації в регіонах, вносилися пропозиції про прийняття уповноваженими органами державної влади адекватних управлінських рішень для її нормалізації. Під час проведення перевірок формування, встановлення та застосування цін і тарифів здійснювався детальний аналіз із розробкою пропозицій щодо їхньої оптимізації з урахуванням інтересів як споживачів, так і надавачів послуг.

    З метою недопущення необгрунтованого зростання цін на основні продовольчі товари, державна інспекція продовжує займати  активну позицію щодо необхідності поглибленого вивчення причин зростання цін, оскільки чинне законодавство не передбачає цього в межах проведення моніторингу, та збереження державного регулювання цін на основні продукти харчування та лікарські засоби.

    До найбільш проблемних питань учасники засідання віднесли існування прогалин у правовому полі у сфері діяльності органів державного контролю за цінами та недосконалість законодавства у частині ціноутворення і контролю за цінами в цілому. Відсутність єдиної методики ціноутворення заважає прозорому формуванню цін і тарифів та унеможливлює здійснення контролю за встановленням цін на належному рівні.

    Основними напрямами урядової політики в економічній та соціальній сфері на 2006 рік визначено: забезпечення  прозорості, зрозумілості та відповідальності сучасної цінової політики Уряду, утвердження принципів цивілізованих ринкових відносин, недопущення недобросовісної цінової конкуренції шляхом втілення нормативного обмеження витрат, які враховуються під час регулювання цін і тарифів на товари і послуги, що виробляються чи реалізуються суб’єктами природних монополій, на ринках, що перебувають у стані природної монополії, та на суміжних ринках. На вирішення цих завдань і буде спрямована діяльність Держцінінспекції у 2006 році.

    Інф.  Міністерство економіки України

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.