• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Іван Сахань: питання підвищення конкурентноздатності роботодавців та працівників до європейського рівня - номер один в Україні вже сьогодні

    Опубликовано: 2006-03-02 15:20:00

    „Підвищення рівня оплати праці у виробничій сфері це одна з головних вимог сьогодення, — підкреслив міністр праці та соціальної політики України Іван Сахань. — На даному етапі мова йде не стільки про дії Уряду та органів виконавчої влади, скільки про конкурентоспроможність українських роботодавців у боротьбі за висококваліфікованих працівників з сусідніми країнами”. З наближенням кордонів Європейського Союзу та, як наслідок, підвищенням мобільності робочої сили на захід, власники підприємств в умовах конкуренції змушені дбати про належний рівень оплати праці та якість робочих місць. Як зазначив міністр, позитивні зміни, що відбулися в минулому році, певною мірою відбивають реакцію роботодавців на реалії.

    „Планується ввести також погодинну оплату праці, адже значна частина людей сьогодні працює неповний робочий день, — повідомив Іван Сахань. — Відповідний законопроект Мінпраці уже підготувало та подало на розгляд Уряду. Ми пропонуємо ввести два показники оплати праці: місячний мінімальний розмір та погодинний. Суттєвої різниці між ними не буде, оскільки загальний рівень мінімальної зарплатні в місячному обчисленні ділитиметься на кількість годин, які людина відпрацювала, і таким чином ми отримаємо розмір оплати праці за годину”.

    Одним із актуальних питань, за словами міністра, залишається формування трудових колективів. 5-10 років тому, коли підприємства стояли, було фактично втрачено трудові колективи. Висококваліфіковані фахівці, які були золотим фондом підприємства, виїхали на роботу за кордон. Нині ж, з відродженням вітчизняних підприємств, це питання постає особливо гостро, оскільки у випускників не має належного досвіду роботи, запровадження нових технологій вимагає нових якостей знань тощо. Як приклад міністр навів Миколаївські підприємства суднобудівної галузі, що відроджуються і мають замовлення, але де існує дефіцит висококваліфікованих працівників.

    Іван Сахань повідомив, що Мінпраці, задля розв’язання проблеми створення висококваліфікованих трудових колективів та підвищення конкурентноздатності робочої сили на підприємствах, запропонувало законопроект „Про професійний розвиток персоналу на виробництві”. В основі його — відновлення професійних шкіл, курсів, аж до наставництва. Державний центр зайнятості також спрямовуватиме більше зусиль на підготовку та перепідготовку безробітних для роботи в нових умовах, тобто формування навчання цих людей під конкретні замовлення потреб роботодавців. Нещодавно завершився спільний проект Уряду України, Програми Розвитку Організації Об´єднаних Націй (ПРООН) і Міжнародної організації праці (МОП) „Впровадження гнучких програм професійного навчання для безробітних”. Він розпочався у липні 1997 року та був зосереджений на запровадженні модульної технології професійного навчання задля удосконалення чинної в Україні традиційної системи підготовки кадрів.

    Міністр праці наголосив, що перекваліфікація робітників так само є завданням номер один для нових країн членів ЄС задля підвищення рівня знань робочої сили до рівня європейських стандартів.

     Інф.  Мінпраці

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.