• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відкритість бюджетної політики

    Опубликовано: 2006-03-02 10:46:00

    1 березня  відбувся круглий стіл на тему «Відкритість бюджетної політики», що проводиться Урядом у рамках громадського обговорення проекту Закону України «Про відкритість і прозорість діяльності органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування».

     Засідання було присвячене участі громадськості в процесі формування державного та місцевого бюджетів, контролю суспільства за використанням бюджетних коштів. У обговоренні взяли участь заступник Міністра фінансів України Анатолій Мярковський, координатори та члени Громадської колегії при Міністрі фінансів, представники громадських організацій, керівники ЗМІ, науковці та інші.

     За словами Анатолія Мярковського, практика відпрацювання технологій громадських слухань, зокрема, щодо бюджетної політики, дуже актуальна, оскільки вона допоможе скоординувати дії органів влади у підготовці нормативних документів. Забезпечення стабільності та повноти бюджетних надходжень, а відтак, керованості економіки, вважає заступник Міністра фінансів, дає можливість не в пожежному порядку, а у нормальному режимі обговорювати питання управління державними фінансами. «Відкритість і прозорість – це перший етап до ефективного та раціонального використання бюджетних коштів, - констатував урядовець, - і саме ефективність державних фінансів і є наша головна мета».

     Учасники круглого столу висловили свої побажання щодо необхідності підвищити прозорість процесу розробки та ухвалення законів про держбюджет, а також посилення контролю за використанням бюджетних коштів і, зокрема, в частині капітальних видатків бюджету. Заступник Міністра фінансів Анатолій Мярковський повідомив, що фахівцями Мінфіну підготовлено законопроект щодо посилення відповідальності і звітності голових розпорядників бюджетних коштів. Зараз він знаходиться на розгляді Верховної Ради. Посадовець також висловив побажання, щоб громадський контроль за використанням бюджетних коштів став однією із провідних тем засідань Громадських колегій всіх органів державної влади.

     Крім того, під час обговорення зазначеної теми виступили координатори галузевих рад Громадської колегії при Міністрі фінансів, які наголосили на ефективності та результативності взаємодії із Мінфіном. Зокрема, координатор галузевої ради «Фінанси», Президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров зазначив, що робота, яка ведеться зараз у Міністерстві в рамках Громадської колегії є продуктивною та відкритою. Також, координатор галузевої ради «Бюджет», виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Ганна Дерев’янко у своїй доповіді наголосила на пасивності громадськості у співпраці із органами виконавчої влади. У своїй доповіді Дерев’янко повідомила, що вперше за всі роки Мінфін надіслав громадськості план-графік формування проекту Державного бюджету України на 2007 рік, завдяки чому  громадськість зможе долучатися до роботи над формуванням головного фінансового документу країни.

    Інф. MINFIN

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.