• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Державні облігації продовжують «витягувати» з внутрішнього ринку мільярди гривень

    Опубликовано: 2019-11-25 15:51:59

    За даними Національного банку України, обсяг вкладень нерезидентів у державні папери порівняно з початком року зріс на 98,8 млрд. грн. або майже в 17 разів.

    В УСПП звертають увагу:  однією з найголовніших функцій Нацбанку є сприяння створенню результативного  бізнес-клімату і нових робочих місць. Натомість діяльність НБУ поки не виправдовує очікувань підприємництва: облікова ставка досі висока – на рівні 15,5%, відповідно комерційні банки тримають свою ставку на рівні 20% і більше, про програми поступового доступу реального сектору економіки до кредитних ресурсів, яку НБУ мав би скласти разом з КМУ при участі парламенту та ділової спільноти, ніхто не замислюється.

    «Коли промисловість потерпає від браку живих грошей, не може здійснити затребувані часом модернізацію, інновації, технологічні зміни, держава стимулює банки до активності іншого роду – пропонує  державні облігації ОВДП та депозитні сертифікати НБУ. З початку року й нерезиденти вклали в ОВДП $4 млрд. під привабливі 15-19%  процентів. За даними самого НБУ, частка нерезидентів на ринку ОВДП України зросла до 12,9%, в той час як на початок року цей показник був менше 1%.  Це створило величезну проблему спекулятивної фінансової піраміди. Тільки-но кон’юнктура зміниться, а це станеться обов’язково, що буде з фінансовою системою держави?», – наголошує  президент УСПП, голова ООРУ Анатолій Кінах.

    В той же час, за експертними оцінками, кредитний портфель юридичних осіб з початку року зменшився на 24 млрд. гривень  та 700 млн. дол. США.  Проблеми негайного поновлення кредитування реального сектору економіки  розглядалася на засіданні УСПП та Антикризової ради громадських організацій. Підприємці вимагають фахового діалогу уряду, НБУ та структурованих бізнес-організацій  щодо покращання доступу до кредитів. На їх думку, треба підготувати та втілити в життя стратегію щодо розвитку фінансово-банківського ринку країни і формування умов пожвавлення ділової та інвестиційної активності реального сектору економіки.

    «Фінансовий «голод» – це вже не просто проблема, а критичний момент, який межує з темою національної економічної безпеки, в багатьох аспектах обумовлює дуже небезпечні тенденції деіндустріалізації. Стимулювання ОВДП треба припинити і разом знайти механізми переведення фінансових ресурсів, банківських інвестицій на адресу вітчизняних товаровиробників, підприємців, промисловців та експортерів», – зазначив лідер УСПП.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.