• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Скорочення населення України треба зупинити

    Опубликовано: 2019-10-22 15:32:59

    Кількість населення України за січень-серпень 2019 року зменшилась на 177 тис. осіб порівняно з груднем 2018 року. Наразі на 100 померлих припадає  53 новонароджених. Такі дані оприлюднив днями Держстат. Разом із високими темпами трудової міграції – до 9 млн. наших співгромадян шукають роботи за кордоном – таке «обезлюднення» країни, яка захищає свою територіальну цілісність і має безліч задач щодо розвитку власної економіки – загрозливе. Таку думку висловлюють в Антикризовій раді громадських організацій та в УСПП.

    «В Програмі дій КМУ визнана  серйозною проблемою   «негативна демографічна динаміка (як внаслідок високої смертності, так і через масову міграцію українців за кордон)», однак для вирішення її має бути запропонована окрема комплексна системна стратегія, яка має включати в себе питання покращення  охорони здоров’я, сучасної  освіти, зростання добробуту, безпеки життя, охорони навколишнього середовища та багато інших, що в цивілізованому  світі складають поняття «якості життя». Саме на цьому наполягає громадянське суспільство та бізнес-спільнота», – наголошує президент УСПП Анатолій Кінах.

    Він нагадав про  створення Координаційної ради Платформи Національної стратегії охорони здоров’я країни, до якої ввійшли провідні представники медичної спільноти України, профільних громадських об’єднання, АСМУ  та ін. 

    Тут кажуть: в першу чергу необхідно розробити та прийняти Національну стратегію охорони здоров’я України  та дорожню карту з її реалізації з урахуванням сучасних  тенденцій та рекомендацій ООН. Окрім того, необхідна достовірна управлінська інформація про стан здоров’я населення, його чинники, ефективність реформи із використанням системи індикаторів і методів їх збору, адаптованих до європейської. Саме для цього необхідно не зволікаючи провести якісний перепис населення, оскільки останній був у 2001 р., а,  за рекомендаціями ООН, він має відбуватися не рідше разу на десять років.

    Лідер ділової спільноти нагадав, що Координаційна рада Платформи Національної стратегії охорони здоров’я країни зверталась до влади з вимогою приступити до підготовки Національної доповіді про стан здоров’я населення –  комплексного інтегрального аналізу, який дасть картину  не лише здоров’я населення, але й ефективності функціонування усієї системи охорони здоров’я.

    На його думку, важливо підвищити якість профілактичних заходів, зробити обов’язковою вакцинацію  та ін. Також необхідно забезпечити доступ українців до чистої питної води, приділити увагу екологічному вдосконаленню, збалансуванню  споживчого кошику. 

    Однак основні заходи вирішення демографічної проблеми лежать в сфері загального економічного зростання країни. «Високій рівень ВВП, відповідні доходи працюючого населення, адекватні відрахування у сферу охорони здоров’я (нині її фінансування вкрай недостатнє, лише до 3% державного бюджету замість необхідних 5-7%), сучасні технологічні робочі місця не тільки суттєво пригальмують трудову міграцію та повернуть людей з-за кордону, а й піднімуть рівень та якість життя, впевненість в завтрашньому дні, виправлять пропорції народження та смертності», – переконаний Анатолій Кінах.

    Нагадаємо, згідно з прогнозом Інституту демографії соціальних досліджень НАНУ, населення України може  до 2030 року скоротитися на 6,8% – до 39,5 млн. осіб, при цьому частка працездатного населення може знизиться на 12% – до 24 млн., основною причиною є відтік працездатного населення за кордон.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.