• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ізраїльські спеціалісти діляться досвідом управління водними ресурсами

    Опубликовано: 2019-09-26 09:02:07

    Менеджмент водними ресурсами, очистка води, дистанційне сповіщення про обсяги її використання – в регіонах, на кожному з об’єктів тощо – спеціалісти ізраїльського Управління водних ресурсів поділилися набутим досвідом та технологічними новинками з українським бізнесом та представниками влади.

    В Києві пройшло засідання круглого столу «Досвід управління водним господарством Ізраїлю, можливості двосторонньої співпраці», організоване УСПП у партнерстві із Торгівельно-економічною місією при посольстві Держави Ізраїль.

    Серед учасників – голова торгівельно-економічної місії Ізраїлю в Україні пані Берекет Кнафо, представник Управління водних ресурсів Ізраїлю пан Григорій Бернштейн, президент УСПП Анатолій Кінах, голова Комітету ВРУ з питань екологічної політики Олег Бондаренко,  віце-президент УСПП  з питань водних ресурсів Василь Сташук та ін.

    Як зазначив Анатолій Кінах, Україна, попри її багаті ресурси, має проблеми в сфері якості прісної води, її очищення, повторного використання.

    Згідно з міжнародними стандартами, наша країна належить до маловодних країн, оскільки більшість її площ займають степові та лісостепові зони. Історично система господарсько-питного водопостачання ґрунтується на переважному використанні поверхневих вод, незахищених від техногенного забруднення. Відтак, досвід ізраїльських колег, котрий вважається чи не кращим у світі – повинен бути врахований під час модернізації сфери управління водними ресурсами в Україні.

     Нагадаємо, УСПП, зі свого боку, активно переймається цією тематикою, та реалізує разом із литовськими партнерами низку проектів із очистки води – на Одещині, в Чернівецькій області тощо.

    Пані Берекет Кнафо зосередилась у своєму виступі на інноваціях, в яких лідирує Ізраїль, і яким чином вони можуть бути застосовані у різних сферах, у тому числі – водокористування.

    «У нас відкривається до 1 тис. нових стартапів щороку, адже інноваційність – не просто пріоритет, а стиль життя в Ізраїлі. Загалом в країні працює більше 10 тис. стартапів, 42,8 мільярда доларів «принесли» саме високотехнологічні компанії», - наголосила вона.

    За її словами, в країні працюють 250 високотехнологічних компаній лиш у сфері управління водними ресурсами: зрошення, менеджмент, забезпечення водою міст і населених пунктів.

    На ізраїльські системи припадає 50% світових зрошувальних систем низького тиску, зменшуючи споживання води в сільськогосподарській галузі на третину.

    Ізраїльські компанії встановили понад 350 заводів з опріснення майже в 40 країнах.

    Наразі вони - найдешевші у світі виробники знесоленої води.

    87% стічних вод Ізраїлю очищується і йде на потреби сільського господарства: це найвищий відсоток у світі.

    Голова ТЕМ Ізраїлю запросила український бізнес і представників влади відвідати одну із наймаштабніших світових виставок в цій сфері – WATEC Israel , котра об’єднує відвідувачів із понад 90 країн світу (100 тис. учасників). Найближча дата її проведення – листопад 2019 року, локація – Тель-Авів.

    Також, пані Кнафо запевнила українських колег: ізраїльська сторона максимально відкрита до співпраці в цьому напрямі, відтак, може прокунсультувати та підібрати навіть індивідуальні рішення – для регіонів України, окремих компаній тощо.

    Представник Управління водних ресурсів Ізраїлю пан Григорій Бернштейн представив комплексну систему водного менеджменту, яка діє в Ізраїлі, а також низку технологічних рішень для різних секторів – АПК, комунального господарства та ін.

    Зокрема, партери зосередились на досягненні наступних завдань: підвищення ефективності використання води, очищення води із свердловин, повторне використання очищених стічних вод, опріснення морської і засоленої води та ін.

    Так, повторне використання 450 млн. метрів куб. очищених стічних вод в рік забезпечує 50% потреб сільського господарства в зрошенні.

    За його прогнозами, в наступні 5-7 років Ізраїль збільшить повторне використання очищених стічних вод з 86% до 90%. 

    Президент УСПП Анатолій Кінах підкреслив: Україна також стала на шлях підвищення ефективності використання водних ресурсів, якісної очистки питної води тощо. Для цього потрібні комплексні стратегії і програми на державному рівні. Відтак, досвід Ізраїлю, у тому числі – результати обговорення на даному круглому столі – повинні лягти в основу рекомендацій, які УСПП як співорганізатор заходу спрямує у парламент та уряд.

    Присутній на заході  голова Комітету ВРУ з питань екологічної політики Олег Бондаренко погодився із цим, зазначивши, що комітет готовий максимально сприяти тому, щоб пропозиції громадськості, бізнесу, а також міжнародних партнерів, були адаптовані в рамках національної політики водокористування. Такі кращі світові практики, як ізраїльська – безумовно, стануть корисним джерелом знань для вітчизняної моделі управління водними ресурсами.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.