• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відкриття сезону: 7 цікавих книжок для театралів

    Опубликовано: 2019-09-25 13:30:58

    Що читати, щоб краще розуміти театральні вистави.

    Починається новий театральний сезон. Але одна справа — дивитися виставу, а інша — читати драматичні твори. Чому б не почати читати цікаві п'єси просто зараз, поки ще осінь не розчахнула своїх лаштунків?

    Христина, дівчина-король
    Мішель Марк Бушар, "Видавництво Анетти Антоненко"

    А ви знали, що щодо жіночності шведської королеви Христини велися цілком серйозні спори за участю отців церкви та деяких науковців? Вони навіть домоглися відкриття її могили, але, звісно, встановити, чи була королева за життя "трішки чоловіком", вони не змогли. Звісно, для своєї епохи рішуча й смілива жінка, яка відмовилась будь-коли виходити заміж, була чимось екстраординарним, чимось явно "ненормальним". У п'єсі йдеться про запрошення до Швеції французького філософа Рене Декарта, який мав би надати допомогу у справі поширення писемності серед простого люду країни. Але чи вдасться Христині розібратись із власними почуттями? Обов'язок перед королівством чи палке кохання до жінки?

    Ляльковий дім
    Генрік Ібсен, "Знання"

    Ідеальна жінка, у якої є ідеальний дім з ідеальною родиною раптом усвідомлює, що не має нічого, що належить тільки їй. Вона лялька. Ідеальна жінка перестає бути зручною, лялька бажає вийти у великий світ за межами дому. Це найвідоміша п'єса Ібсена. У цьому ж виданні є п'єса "Дика качка" — також про те, що гонитва за ідеальністю — це погано: вона часто є вираженням егоїзму, а це завжди призводить до трагедій.

    Лісова пісня
    Леся Українка, "Київський Будинок Книги"

    Як тільки не інтерпретували цей твір Лесі Українки: і в класовому розрізі, і в екологічному. Але напевне одне: це велика п'єса, яка щоразу відкриває для нас нові істини. Це спеціальне видання присвячене світовому релізу повнометражного мультфільму "Мавка. Лісова пісня", запланованому на 2020 рік.

    Розбитий глек
    Генріх фон Клейст, "А-ба-ба-га-ла-ма-га"

    Цікавий автор, який писав у щоденнику: "Істина в тому, що мені ніщо не підходить на цій Землі": він був одержимий смертю і зрештою знайшов собі смертельно хвору наречену, з якою вони й втілили ідею подвійного самогубства (насправді, Клейст спочатку застрелив дівчину, а потім застрелився сам). Проте за своє недовге життя Генріх фон Клейст написав багато важливих творів. "Розбитий глек" вважається найкращою його п'єсою, у якій, незважаючи на захоплюючу інтригу й комізм ситуацій, читач вловлює дуже глибокий підтекст. Переклад п'єси здійснено на прохання Остапа Ступки, який зіграв у ній головну роль на своє 50-річчя на сцені Національного Театру ім. І. Франка.

    Чотири короткі п'єси
    Федеріко Гарсіа Лорка, "Пульсари"

    Лорка був не лише поетом і драматургом, а ще й музикантом і графіком. Талановитий бунтар, Лорка загинув молодим, але залишив нам у спадок чимало видатних творів. З чотирьох п'єс у цій книзі дві є пародіями і бурлескними переробками двох інших. Водночас драми філософічні та алегоричні, про боротьбу Добра і Зла, внутрішню роздвоєність людської природи та потребу духовного переродження людини.

    П'єси. Дві штуки
    Януш Гловацький, "Laurus"

    Гловацький — відомий польський письменник і сценарист. Фільм "Рейс", знятий за його сценарієм, визнано найкращою польською кінокомедією. До книжки увійшли найвідоміші п'єси автора: "Фортінбрас забухав" та "Полювання на тарганів" в перекладі Олександра Ірванця.

    Це єдине, що дійсно трапилося
    Гарольд Пінтер, "Темпора"

    Гарольд Пінтер — британський драматург, поет, режисер та актор, лауреат Нобелівської премії з літератури 2005 року. Пінтер пише так, ніби реалізм для нього має своє, інше тлумачення. Ім'я Пінтера навіть дало назву літературному визначенню "пінтеризм", який відображає специфічну письменницьку манеру драматурга. Проте "дивацтво" і є той секретний інгредієнт "британськості", яка характеризує його твори. Те що треба для туманної осені.

    Инф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.