• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Запуску ринку землі в Україні має передувати підготовчий період

    Опубликовано: 2019-09-19 15:18:55

    Поспіх в наданні землі сільськогосподарського призначення товарного статусу може спричинити негативні наслідки. Наразі в даній сфері залишаються невирішеними багато юридично-правових питань, потребує завершення Земельний кадастр тощо. Відтак, запуску повноцінного ринку землі має передувати перехідний етап. Про це йшлося на круглому столі представників агропромислового сектору, громадських організацій.

    «Земля, безумовно, повинна бути суб’єктом ринкових відносин. Дискусія –  товар це чи не товар – контпродуктивна: натомість треба відпрацювати механізм того, як перейти до запуску ринку з мінімальними втратами. Мораторій вже давно перетворився на дах для корупційних схем. Наразі необхідне формування програми перехідного періоду. За нашими підрахунками, для прозорого і чіткого функціонування земельного ринку, потрібне прийняття близько 40 нових нормативних актів», – сказав президент УСПП Анатолій Кінах.

    За ним, першочерговими кроками мають бути: завершення кадастрового реєстру, прийняття програм підтримки родючості земель, генпланів розвитку населених пунктів на 20-30 річний період, визначення пріоритетних інфраструктурних проектів до реалізації в майбутньому: побудови нових доріг, шляхопроводів та ін.

    Упорядкування земель, окрім кадастру, має містити оцінку ґрунтів, підпорядкування наділів, визначення податку на землю тощо.

    Окрім того, на спільну думку учасників круглого столу, має бути чітко визначено, що тривалий час після запуску ринку землі пріоритет на ньому матимуть громадяни  України, а не іноземці – з огляду на значно більшу платоспроможність останніх. В Польщі, до прикладу, аналогічний період зайняв 10 років із подальшим продовженням ще на 5 років.

    Відтак, аграрії, громадські організації закликають владу до дискусії навколо цього питання. Нагадаємо, президент Володимир Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а парламент ухвалив до 1 грудня законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.