• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Саміт ЄС-Україна: прямуємо разом у час оновленого партнерства

    Опубликовано: 2019-07-09 08:53:56

    Під час 21-го саміту між Україною та ЄС у Києві, Європейський Союз та Україна підтвердили своє міцне партнерство та спільні зобов’язання щодо всеохопного порядку денного реформ.

    Європейський Союз представляли Жан-Клод Юнкер, Президент Європейської Комісії, та Дональд Туск, Президент Європейської Ради; Україну — Президент Володимир Зеленський.

    У заході від Європейського Союзу також взяли участь Федеріка Моґеріні, Висока представниця ЄС із закордонних справ і безпекової політики/Віцепрезидентка Європейської Комісії, та Йоганнес Ган, Європейський Комісар з Європейської політики сусідства та перемовин про розширення.

    У зв’язку з самітом Юнкер заявив: “Партнерство Європейського Союзу з Україною є партнерством взаємної солідарності та дружби. Воно розквітає: за останні п’ять років ми разом досягли більшого поступу, ніж за два попередні десятиліття. Україна взяла на себе амбітні зобов’язання щодо здійснення реформ. ЄС, своєю чергою, надав Україні безпрецедентну підтримку – фінансову та експертну допомогу, автономні торговельні заходи та безвізовий режим, яким скористалися вже майже 3 мільйони громадян України. Усе це, разом із санкціями, накладеними ЄС, свідчить про те, що відданість Україні з боку Євросоюзу залишається незмінною».

    Європейський Союз та Україна погодили Спільну заяву, що демонструє багатство двостороннього порядку денного.

    ЄС надає додаткові 119 млн євро для відповідального та ефективного врядування в Україні та збільшує свою підтримку регіону Азовського моря

    Під час саміту було визнано вагомий прогрес, якого досягла Україна у процесі реформ. Учасники дійшли згоди щодо важливості пришвидшення цих зусиль, особливо в сфері боротьби проти корупції. ЄС також показав свою чітку солідарність із країною, яка продовжує стикатися з викликами на сході, зокрема в регіоні Азовського моря.

    Паралельно із самітом Європейська Комісія ухвалила нові механізми підтримки децентралізації, боротьби проти корупції, зміцнення громадянського суспільства та підзвітного та ефективного урядування в Україні, а також для поліпшення гуманітарної ситуації та покращення економічних можливостей для людей, що живуть в регіоні Азовського моря.

    Цей пакет допомоги включає в себе програму у 40 млн євро для допомоги децентралізації; програму у 15 млн євро для боротьби проти корупції; програму у 10 млн євро для підтримки громадянського суспільства та програму у 44 млн євро для сприяння ключовим реформам та виконанню Угоди про асоціацію та глибоку  всеосяжну зону вільною торгівлі. Підтримка антикорупційних дій та реформи децентралізації є додатковими внесками до вже наявних новаторських програм ЄС «U-Lead з Європою» та Антикорупційна ініціатива ЄС (EUACI).

    Повний прес-реліз: Саміт ЄС-Україна: ЄС надає додаткову допомогу децентралізації, боротьбі проти корупції, зміцненню громадянського суспільства та підзвітного та ефективного врядування в Україні.

    Єврокомісія також виділила додаткові 10 млн євро на підтримку місцевої економічної диверсифікації та малого бізнесу, місцевого громадянського суспільства та залучення громадян в процес ухвалення рішень, поліпшення безпеки громад та безпечності життя громадян в Азовському регіоні. Ця подальша підтримка допоможе зменшити наслідки дестабілізаційних дій Росії в регіоні Азовського моря, що їх відчувають на собі місцева економіка та місцеві громади.

    ЄС також підтримав проекти, націлені на зменшення ризиків підривання на мінах, а також для психо-соціальної підтримки громадян. Додаткову підтримку виділено для надання кредитів у місцевій валюті, спрямованих на малі та мікро-компанії. Це створює інвестиційні можливості для місцевих підприємців. Окрім того, ЄС збільшив свою присутність у регіоні, відкривши постійний офіс програми в Маріуполі, що посилює децентралізацію та боротьбу проти корупції в регіоні.

    Повний прес-реліз: ЄС збільшує свою підтримку регіону Азовського моря.

    Підтримка у зв’язку із конфліктом

    Європейський Союз знову наголосив на своїй незмінній підтримці незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України. ЄС продовжує здійснювати свою політику невизнання у відповідь на незаконну анексію Криму і Севастополя Російською Федерацією, зокрема шляхом накладання обмежувальних заходів. Європейський Союз очікує від Росії негайного звільнення 24-х українських моряків, захоплених у листопаді 2018 року, та їхніх суден, а також усіх незаконно утримуваних українських громадян на Кримському півострові та в Росії.

    ЄС також збільшує свою гуманітарну підтримку, виділивши додаткові 17,7 млн євро на допомогу тим, хто найбільше її потребує. Ця допомога включає в себе надання найзасадничіших речей і послуг, зокрема медичну допомогу, ремонт зруйнованих домівок, надання водопостачання, грошову підтримку, а також освітні проекти та проекти реагування на надзвичайні ситуації. Гуманітарна допомога від ЄС є безсторонньою та незалежною, буде надана уздовж лінії конфлікту, а також на територіях, що не контролюються українською владою. Це збільшує загальний обсяг гуманітарної підтримки, що її ЄС надав Україні, до 133,8 млн євро.

    Макрофінансова допомога Україні

    Під час саміту Україна та Євросоюз підкреслили важливість збереження макроекономічної стабільності в Україні та продовження виконання програми МВФ. У грудні 2018 року у рамках поточної – четвертої – програми з макрофінансової допомоги Європейська Комісія надала Україні 500 млн євро. Разом із цими коштами загальний обсяг макрофінансової допомоги ЄС Україні від 2014 року сягнув 3,3 млрд євро. Це найбільший обсяг такої допомоги, що його було спрямовано країні з-поза меж Євросоюзу. ЄС готовий надати другий транш (у розмірі 500 млн євро) поточної програми макрофінансової допомоги, щойно країна впровадить погоджені заходи реформ, прив’язані до цього траншу.

    Галузева співпраця

    Учасники саміту привітали ухвалення оновленого енергетичного додатку до Угоди про асоціацію. У цьому додатку перераховані норми права ЄС, законодавче наближення до яких Україна зобов'язується здійснити. Це, своєю чергою, сприятиме поступовій інтеграції ринків України та ЄС і посилить енергетичну безпеку.

    У світлі зобов’язань України згідно з Додатком про телекомунікаційні послуги до Угоди про асоціацію Європейська Комісія надішле до України спеціальну місію для оцінки її законодавчих та інституційних спроможностей.

    Глибока та всеосяжна зона вільної торгівлі між Україною та ЄС сприяла збільшенню двосторонньої торгівлі на 49% порівняно з січнем 2016 року, коли почалося її виконання. На додаток до тих норм, які передбачені розділами про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі Угоди про асоціацію, від жовтня 2017 року ЄС надав Україні автономні торгівельні заходи щодо деяких промислових товарів та сільськогосподарських продуктів з України. Вони допомогли українським експортерам здобути вихід на ринки ЄС.

    З огляду на збільшення участі України в програмах ЄС, Україна є сьогодні одним із найбільших бенефіціарів програми «Еразмус+» у регіоні Східного партнерства.

    Учасники саміту також розглянули питання про необхідність протистояння непропорційному впливу приватних інтересів у медійному секторі. ЄС наголосив на важливій ролі, яку відіграє Суспільне мовлення у створенні незалежного медійного контенту, а також підкреслив важливість забезпечення його достатніми ресурсами.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.