• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • РОЗВІНЧУВАННЯ МІФІВ ПРО ТЮТЮНОВІ ВИРОБИ ДЛЯ НАГРІВАННЯ

    Опубликовано: 2019-07-08 15:17:11

    Нещодавно Центр громадського здоров’я опублікував інформацію про небезпеку вживання тютюнових виробів для нагрівання та останнє рішення Американської Агенції з питань контролю якості харчових продуктів та медикаментів (FDA) щодо системи для нагрівання тютюну iQOS. Ця інформація викликала резонанс в інтернет-ЗМІ, а деякі з яких звинуватили Центр у поширенні неправди.

    Пропонуємо ще раз розібратися у цьому питанні, щоб уникнути маніпуляцій.

    Центр громадського здоров’я МОЗ України, як установа, пріоритетом якої є збереження здоров’я українців, не міг лишатися осторонь публікацій у ЗМІ, які поширювали недостовірну інформацію про те, що куріння iQOS є безпечнішим для здоров’я, порівняно зі звичайними сигаретами. Насправді у рішенні FDA чітко заявлено, що якщо продукт виділяє нижчий рівень деяких шкідливих речовин, це не означає, що він безпечніший. Більше того, FDA заборонила виробнику (Philip Morris International) при просуванні цього продукту використовувати формулювання, що продукт зменшує вплив певних хімічних речовин, або використання продукту менш шкідливе, у порівнянні з іншими тютюновими виробами, або що продукт скорочує ризики хвороб (https://is.gd/m585Ys).

    Ключовий висновок: «Менше шкідливих речовин - не означає, безпечніше для здоров’я»!

    Також варто звернути увагу на таке. FDA має список з 93 шкідливих або потенційно шкідливих компонентів сигарет. Philip Morris International надав інформацію про 40 компонентів із цього переліку. Рівні цих речовин у аерозолі iQOS дійсно менші, порівняно зі звичайними сигаретами. Разом з тим, корпорація замовчує інформацію про решту 53 компоненти із переліку FDA (50 з яких є канцерогенами), а також про те, що було досліджено ще 57 компонентів, рівні яких виявилися у рази вищими, порівняно зі звичайними сигаретами: 22 компоненти перевищували рівні у звичайних сигаретах у 2 рази, а 7 компонентів – у 10! разів (https://is.gd/HQd0sj). Тобто ситуація із «меншими рівнями шкідливих речовин» далеко не така однозначна.

    До речі, сьогодні все більше експертів і фахівців у сфері контролю над тютюном говорять про те, що варто припинити порівнювати тютюнові вироби для нагрівання зі звичайними сигаретами і почати їх розглядати у контексті того, яку шкоду вони завдають або можуть завдавати здоров’ю курця і людей навколо.

    Позиція провідних міжнародних організацій у сфері громадського здоров’я, зокрема, Всесвітньої організації охорони здоров’я, також цілком однозначна і полягає у тому, що:

    споживання тютюну у будь-якому вигляді, включно з тютюновими виробами для нагрівання, є шкідливим;
    тютюн токсичний та містить канцерогени навіть у природній формі;
    на сьогоднішній день немає підстав говорити про те, що менші рівні шкідливих речовин конвертуються у менші ризики для здоров’я;
    тютюнові вироби для нагрівання мають регулюватися так само, як і інші тютюнові продукти, відповідно до вимог Рамкової Конвенції ВООЗ із боротби проти тютюну;
    потрібні подальші дослідження для оцінки усіх ризиків від вживання цих продуктів для здоров’я, у тому числі у відтермінованій перспективі.
    Використання тютюнових виробів для нагрівання в контексті переваг для громадького здоров’я також становить багато ризиків. Ці продукти:

    викликають залежність, якої може бути складно позбутися, тому що рівень никотину співставимий з рівнем із звичайних сигарет;
    підривають бажання курця відмовитися від куріння, адже людина вірить у те, що є «безпечніший» тютюновий продукт;
    підривають бажання колишніх курців утримуватися у статусі некурця, адже перші місяці після відмови утримуватися від куріння складно, а тут пропонують «безпечнішу» альтерантиву;
    є спокусою для некурців та підлітків, оскільки агресивний і часто неконтрольований маркетинг цих продуктів спрямований перш за все на молодих людей;
    повертають куріння у статус норми, що є абсолютно неприйнятним.
    Зважаючи на все це, не можна говорити про тютюнові вироби для нагрівання як рішення у форматі громадського здоров’я. Ці продукти, насамперед, приносять значні прибутки тютюновим корпораціям, які прикриваються  ідеєю «зменшення шкоди».  До речі, ідея геть не нова і вже мала своє застосування для маркетингу звичайних сигарет – наприклад, просування сигарет зі зменшеними рівнями нікотину і смол, які виявилися такими ж шкідливими, як і звичайні. Найкраще рішення для громадського здоров’я – убезпечити некурців від початку куріння і допомогти кинути тим, хто курить. Мова йде про те, аби зовсім прибрати тютюн, як фактор ризику, від якого щорічно помирає близько 85 000 українців.

    Пам’ятайте, що вживання тютюнових виробів у будь-якому вигляді шкодить здоров’ю!

    І наостанок. Нещодавно Європейське Респіраторне товариство випустило заяву щодо своєї позиції стосовно тютюнових виробів для нагрівання. Ось цитата з неї, яка по суті має відображати позицію усіх організацій та установ, які працюють у сфері громадського здоров’я: «Людські легені створені для того, аби дихати чистим повітрям, а не «зниженими рівнями» токсинів і канцерогенів, а людський організм не має бути залежним від наркотичних речовин. Ми не можемо рекомендувати до використання жодних продуктів, які шкодять здоров’ю людини. Тому ми не рекомендуємо використовувати тютюнові вироби для нагрівання, що становлять ризики для здоров’я людини».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.