• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Скасування обов’язкового продажу валюти – не єдине, що потрібне експортерам

    Опубликовано: 2019-06-27 09:11:39

    В УСПП привітали рішення НБУ щодо скасування норми обов’язкового продажу валюти експортерами, якого ділова спільнота добивалася роками. 
    Нагадаємо, норма, яка зобов’язує підприємців продавати 30% валютних надходжень на міжбанківському валютному ринку, перестала діяти з 20 червня 2019 року.
    «Необхідне і правильне рішення, на яке ринок зреагував позитивно», - відзначив віце-президент УСПП Мирослав Табахарнюк.
    Він розповів: необхідна стабільність на валютному ринку країни, щоб ця норма продовжувала діяти і далі. Остання залежить від наявності економічного зростання, балансу попиту і пропозиції на іноземну валюту, а також експорту-імпорту.
    За словами експерта, як правило, до 90% експортерів все одно потім переводять валютні надходження в гривню, проте рішення НБУ дає тепер їм свободу вибору. А ще спрощує розрахунки за зовнішніми контрактами.
     «Це не тільки фактичне поліпшення умов розрахунків для експортерів, а й ознака, що економіка розвивається стабільно», - переконаний керівник Центру підтримки експорту при УСПП Денис Красніков.
    Він висловив сподівання, що Національний банк і надалі буде проводити кроки для зміцнення довіри експортерів до нацвалюти й банківської системи загалом.
    Втім, вважає пан Красніков, поки український експортер не може розраховувати на кредити на більш привабливих умовах, аніж зараз. Тут український виробник програє майже всім своїм конкурентам, які фінансуються своїми національними банками на багато кращих умовах.
    «Зміцнення нацвалюти - важливий крок, але цим не вичерпується монетарна політика держави. Пропозиція грошей для виробників на кращих умовах завжди є найголовнішим інструментом просування товарів на нові ринки. Поки ми можемо конкурувати тільки дешевшою робочою силою, іноді нижчими цінами на сировину чи електроенергію. Але це не буде постійно. Крім того, це шкідливо для суспільства та призводить до міграційних процесів у більш багаті економіки. Потрібно переходити на найкращі світові практики стимулювання експорту, а не пасти в цих питаннях задніх. І роль НБУ у цьому вкрай важлива», - підкреслив очільник Центру підтримки експорту.
    За ним, додаткова пропозиція грошей, яка піде на експортні ринки й принесе ще більші валютні надходження в країну, не розбалансує курс, а навпаки - зміцнить його в разі розумно розробленої стратегії та розумних кроків з впровадження такої політики.
    У самому НБУ називають це  черговим кроком у рамках валютної лібералізації відповідно до дорожньої карти, яка передбачає поступове зняття усіх валютних обмежень у відповідності до покращення макроекономічних умов в Україні.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.