• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як забезпечити сталий розвиток Донбасу після закриття збиткових вугільних шахт - міжнародне дослідження

    Опубликовано: 2019-06-13 15:58:00

    Незалежні експерти з 4-х європейських країн за ініціативи громадських організацій України та Німеччини підготували дослідження "Досвід трансформації шахтарських регіонів: рекомендації для України". Його результати було презентовано 12 червня у Києві за участі представників громадськості, міністерств, шахтарських міст та експертного середовища. Проаналізувавши процес закриття вугільних підприємств у Німеччині, Румунії, Чехії та деяких містах України, автори дослідження розробили практичні поради для влади на національному та місцевому рівнях. Вони мають допомогти проводити подальшу ліквідацію шахт із меншими негативними соціальними та економічними наслідками для регіону.
     
    Одні з перших кроків для справедливої трансформації шахтарських регіонів - це:

    Створити комісію зі структурних змін, яка включатиме представників усіх зацікавлених сторін та місцевого населення і розроблятиме рекомендації для подальших планів реструктуризації;
    Визначити дату повної відмови від вугілля в енергетиці та припинити будь-які дотації у цей сектор;
    Створити спеціальні фонди з питань диверсифікації економіки, розвитку інфраструктури, пенсійного забезпечення, освіти тощо.
     
    Такі кроки допоможуть встановити діалог між національною та місцевою владою, громадянським суспільством, бізнесом, науковцями та працівниками вугільної сфери. Спільними зусиллями всі ці сторони мають запустити програми економічного та соціального розвитку, сприяти переходу до сталого виробництва енергії та створенню нових освітніх, наукових та інноваційних інституцій.
     
    “Україна уже поступово ліквідовує збиткові та застарілі вугільні шахти. За інформацією Міненерговугілля, з 2004 року в Україні 68 державних гірничих підприємств вже закрилися, ще 19 - ліквідуються або готуються до ліквідації. Протягом 1991-2018 років кількість працівників на державних шахтах зменшилась від майже мільйона до 42 000 людей. Рекомендації міжнародних експертів, надані у цьому дослідженні, мають розпочати дискусію щодо перекваліфікації та працевлаштування звільнених працівників, економічної перебудови регіону”, - коментує Костянтин Криницький, координатор кампанії “Справедлива трансформація вугільних регіонів”, Екодія.
     
    “Німеччина є корисним прикладом трансформації. Вона першою у світі почала процес повної відмови від вугілля в енергетиці і планує завершити його до 2035-2038 року. Для поліпшення соціальної та економічної ситуації в шахтарських регіонах, влада взяла курс на розвиток освіти та науки, технологічні інновації, розвиток інфраструктури, екологічні та культурні проекти. Зараз Рурський регіон, який був центром видобутку вугілля, став одним із найінноваційніших, а екологічна ситуація там значно поліпшилася. Наші країни дуже різні за своїми можливостями, однак українці можуть винести корисні  уроки із німецького досвіду і враховувати його для розробки власного плану трансформації”, - зазначає Мартін Шон-Чанішвілі, старший консультант з питань Південно-східного та Східного європейського партнерств, Germanwatch.
     
    У презентації дослідження також взяли участь:
     
    Максим Федотов, Генеральний директор Директорату викопних видів палива, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України;
    Ірина Сущенко, секретар Покровської міської ради, Донецька область;
    Дмитро Науменко, консультант проекту Low-Carbon Ukraine, Berlin Economics.
     
    Раніше представники шахтарських міст підписали Меморандум про партнерство і створення Платформи сталого розвитку вугільних міст. Ця Платформа має сприяти спільному вирішенню наявних викликів, боротьбі за сталий розвиток та справедливу трансформацію територій.
     
    Дослідження проведене в рамках проекту “Нова енергія - нові можливості для сталого розвитку Донбасу”, який реалізовують громадські організації “Екодія” (Київ, Україна), Луганський обласний правозахисний центр “Альтернатива” (Донбас/Київ, Україна) та Germanwatch (Берлін/Бонн, Німеччина).

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.