• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вступ до ЄС підтримують 42,6% українців, до ЄЕП – 56,8%, до НАТО – 19,2% – опитування

    Опубликовано: 2006-02-16 10:34:00

    Вступ України до Європейського Союзу підтримують 42,6% респондентів, а до Єдиного економічного простору – 56,8%.

    Як передає кореспондент, такі дані загальнонаціонального опитування, проведеного центром "Демократичні ініціативи" у січні ц. р., були оприлюднені сьогодні під час круглого столу у Києві.

    При цьому 30,5% опитаних висловилися проти вступу України в ЄС, 26,9% респондентів не визначилися з відповіддю. Проти вступу до ЄЕП – 17,8%, важко відповісти – 25,5% опитаним. Щодо вступу України до НАТО відповіді розподілилися таким чином: 19,2% – за вступ до Альянсу, 55% – проти, 25,8% – важко відповісти. При цьому на запитання: Який варіант для забезпечення своєї безпеки є найкращим для України, опитані відповіли таким чином: вступ до НАТО – 17,1%, військовий союз з Росією та іншими країнами СНД – 35,5%, позаблоковий статус – 26,2%, важко відповісти – 20%.

    Опитано було 2 тис респондентів.

    Коментуючи ці дані, директор фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів зазначив, що приблизно 10% населення країни реально цікавиться політикою і є поінформованим. І є проблема в тому, що громадяни мало поінформовані, наприклад, про те, що собою являє НАТО, тому користуються стереотипами старих часів, що НАТО – це "агресивний блок". І.Кучерів навів приклад, що лише 1% опитаних громадян змогли дати відповідь на запитання: скільки війн розв'язало НАТО. Як відзначив під час круглого столу директор міжнародних програм Українського центру економічних та політичних досліджень ім. О.Разумкова Валерій Чалий, за дослідженнями цього центру, проведеними в січні ц. р., лише 6,6% респондентів відповіли про високий рівень поінформованості про ЄС і 6,25 – про НАТО. На переконання В.Чалого, в таких умовах різні заміри ставлення громадян до цих інституцій втрачають будь-який сенс, бо не можна висловлювати свою думку, не будучи обізнаними.

    Інф. УНІАН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.