• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вирішення проблем онкозахворювання дітей – один з пріоритетів державної політики у сфері охорони здоров’я

    Опубликовано: 2006-02-15 14:12:00

    Злоякісні новоутворення у дітей залишаються актуальною проблемою суспільства. Щорічно 15 лютого – у Міжнародний день дітей, хворих на рак – світова громадськість акцентує увагу на проблемах медико-соціальної допомоги онкохворим дітям.

    За рівнем захворюваності дітей злоякісними захворюваннями Україна посідає одне з останніх рангових місць у світі, проте рівень смертності перевищує аналогічні світові показники, що свідчить про суттєві проблеми у виявленні, обліку та наданні медичної допомоги дітям зі злоякісними пухлинами. Негативна демографічна ситуація, високий рівень смертності та інвалідності дітей через онкозахворювання виводить проблеми дитячої онкології за межі суто медичні та вказує на загальнодержавний характер проблеми.

    З метою реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я дітей, виконання Конвенції ООН про права дитини та розв’язання проблеми високої смертності та інвалідності дітей, хворих на злоякісні новоутворення прийнята  Концепція Державної програми “Дитяча онкологія” на 2006—2010 роки (схвалена Кабінетом Міністрів України 1 лютого 2006 р. – розпорядження № 58-р). Основне завдання Програми – вирішення проблем дитячої онкології шляхом застосування комплексного підходу до визначення проблем і пріоритетів щодо медико-соціальної допомоги дітям, хворим на злоякісні новоутворення, сім’ям, в яких виховуются ці діти, та визначення гарантованого державного обсягу медичних та соціальних послуг онкохворим дітям.

    Метою Програми є підвищення рівня одужання та зниження смертності дітей з онкологічними захворюваннями та забезпечення надання якісної медичної та соціальної допомоги дітям, хворим на злоякісні новоутворення.

    Виконання Програми дасть змогу удосконалити нормативно-правову базу, забезпечити взаємодію лікувально-профілактичних закладів та впровадження системного підходу до діагностики та лікування дітей, хворих на злоякісні новоутворення; зменшити фінансовий тягар на родини пацієнтів; забезпечити відповідним обладнанням заклади охорони здоров’я; фінансувати наукові розроблення з питань дитячої онкології на принципах доказової медицини; підвищити рівень одужання до 65 — 70 відсотків та здійснити заходи щодо медико-соціальної реабілітації та реінтеграції у суспільство цієї категорії дітей.

    Фінансування Програми «Дитяча онкологія» здійснюватиметься відповідно до законодавства за кошти державного та місцевого бюджетів, а також зацікавлених суб’єктів підприємницької діяльності усіх форм власності, громадських та міжнародних організацій. Орієнтовний обсяг фінансування Програми — 350 млн. гривень, з них 320 млн. гривень – кошти державного бюджету.

    З метою вирішення проблем онкозахворювань у дорослих та дітей в Україні створюється Національний інститут боротьби з раком, який консолідує зусилля та сконцентрує усі наявні ресурси, полегшить доступ до лікування, оплату витрат пацієнта на лікування та діагностику, профілактику та виявлення онкопатологій на ранніх стадіях, сприятиме використанню нових технологій лікування, наукових досліджень, інформування населення, що дозволить знизити смертність та забезпечити нормальний стан життя онкохворим. Група українських фахівців уже побувала у Національному інституті боротьби з раком в Парижі, де, відповідно до укладеної угоди, вивчала структуру та організацію роботи цього лікувального  закладу.

    Окрім того, фахівці МОЗ опрацьовують матеріали щодо підготовки підписання Україною Європейської хартії по боротьбі з онкозахворюваннями.

    Довідково:

    •          В Україні протягом останніх п’яти років рівень захворюваності дітей віком до 14 років на злоякісні новоутворення утримується на рівні 11—12 випадків на 100 тис. дитячого населення; у розвинутих європейських країнах – 14-15 випадків.

    •          Злоякісні  новоутворення дитячого віку посідають 7 місце у структурі дитячої інвалідності.

    •          За показниками смертності від злоякісних новоутворень дітей зазначеного віку Україна займає 5 місце в Європі (5 випадків на 100 тис.дитячого населення).

    •          В структурі злоякісних новоутворень у дітей І місце займають лейкози – 33%, ІІ місце – злоякісні новоутворення головного мозку та інших відділів нервової системи – 19%, на ІІІ місці – лімфоми – 13%.

    •          На кінець 2004 р. в онкозакладах системи МОЗ на диспансерному обліку знаходилось 3751 хвора дитина віком до 14 р. або 51,8 – на 100  тис. відповідного населення.

    •          Спеціалізована  медична допомога дітям із злоякісними новоутвореннями надається в обласних та міських дитячих лікарнях, онкологічних диспансерах, науково-дослідних інститутах АМН та ін.лікувальних закладах. У 2004 р. у закладах систеи МОЗ функціонувало 215 дитячих онколіжок, на яких проліковано  3640 дітей.

     У Державному бюджеті України на 2006 рік для лікування дітей, хворих на злоякісні новоутворення, передбачено 20 млн. гривень лише на закупівлю медикаментів. Однак цього недостатньо для розв’язання проблеми вцілому.

    Прес-служба МОЗ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.