• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Про підсумки роботи державної служби зайнятості за 2005 р. та основні завдання на 2006 р

    Опубликовано: 2006-02-13 10:53:00

    9 лютого 2006 року відбулася розширена нарада директорів Кримського республіканського, обласних, Київського та Севастопольського міських центрів зайнятості „Про підсумки роботи державної служби зайнятості за 2005 рік та основні завдання на 2006 рік”.

    У роботі наради взяли участь Міністр праці та соціальної політики України Іван Сахань, заступник Міністра праці та соціальної політики України, голова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Наталія Іванова, директор Державного центру зайнятості, керівник виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Валерій Ярошенко, директори регіональних та базових центів зайнятості, керівництво Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості.

    Ситуація на ринку праці України характеризується позитивними тенденціями щодо зростання зайнятості та скорочення безробіття населення.

    За даними вибіркових обстежень населення з питань економічної активності чисельність зайнятого населення віком 15–70 років за 9 місяців 2005 року становила 20,7 млн. осіб (на 382,8 тис. більше, ніж у відповідному періоді минулого року).

    Рівень зайнятості населення в цілому по країні зріс з 56,8% за 9 місяців 2004 року до 57,9% за 9 місяців 2005 року.

    Чисельність безробітних порівняно з відповідним періодом минулого року скоротилася на 354,2 тис. осіб та становила 1 млн. 553 тис. осіб.

    Рівень безробіття, визначений за методологією Міжнародної організації праці (МОП), склав 7% економічно активного населення проти 8,6% за 9 місяців  2004 року.

    Суттєво скоротився рівень безробіття серед мешканців сільської місцевості (на 2,7 відсот. пункти) та склав 5,5% економічно активного населення у віці 15–70 років, серед міського населення – скоротився з 8,7% до 7,6%.

    Внесок державної служби зайнятості у створення нових робочих місць: з понад 1 млн. створених протягом 2005 року нових робочих місць державною службою зайнятості шляхом надання дотацій роботодавцям було працевлаштовано 43,1 тис. безробітних; організували власну справу за підтримки служби зайнятості 50,5 тис. безробітних, які отримали одноразово допомогу по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю; центрами зайнятості було зареєстровано 430,5 тис. договорів між найманими працівниками та фізичними особами - підприємцями.

    Збільшилася питома вага реальних безробітних, які звернулися за сприянням у працевлаштуванні до державної служби зайнятості, з 62,1% до 71,5%. В АР Крим, Закарпатській, Кіровоградській, Івано-Франківській, Полтавській, Чернівецькій, Сумській, Вінницькій та  Рівненській областях цей показник становив понад 80–90%. Це свідчить про постійне зростання довіри громадян до ефективності послуг, які надаються центрами зайнятості.

     Протягом 2005 року послугами державної служби зайнятості скористалися 2 млн. 887,7 тис. незайнятих громадян.

    Чисельність громадян, охоплених активними заходами сприяння зайнятості, зросла на 5% та становила  1 млн. 662,3 тисячі, в тому числі:

    1 млн. 049,8 тис. осіб було працевлаштовано, що на 66 тис. більше, ніж у 2004 році;

    193,3 тис. осіб проходили профнавчання, що на 9 тис. більше, ніж у попередньому році;

    419,2 тис. осіб – брали участь у громадських роботах, що на 5 тис. більше, ніж у 2004 році.

    Покращилася співпраця центрів зайнятості з роботодавцями, завдяки чому кількість зареєстрованих вакансій за станом на кінець 2005 року, порівняно з даними на початок року, зросла на 12%.

    Загальна кількість вакансій, зареєстрованих у 2005 році, становила 2,4 млн.

    Протягом 2005 року здійснювалися заходи щодо підвищення матеріального забезпечення безробітних. З урахуванням значних темпів зростання мінімальної та середньої заробітної плати (більш ніж на третину проти 2004 року) збільшено розмір середньомісячної допомоги по безробіттю, який склав у 2005 році 172,6 грн. проти 132 грн. у 2004 році.

    З метою поступового наближення мінімального розміру допомоги по безробіттю до прожиткового мінімуму, правлінням Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування у 2005 році збільшено розмір мінімальної допомоги по безробіттю до 108 грн., що на 22,3% перевищує розмір відповідної допомоги у 2004 році.

    Водночас, разом із зростанням мінімальної заробітної плати здійснювалося підвищення мінімальної допомоги по безробіттю для застрахованих осіб, розмір якої збільшено з 125 грн. на початок 2005 року до 150 грн. на кінець року.

     У 2006 році передбачається подальше зростання рівня матеріального забезпечення безробітних, а саме: збільшення мінімальної допомоги по безробіттю для незастрахованих осіб та осіб, які тривалий час не працювали, до 118 грн., для застрахованих осіб – протягом року від 160  до 180 гривень.

    У ході наради обговорювалися питання щодо підвищення якості та ефективності надання матеріального забезпечення і соціальних послуг за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Підкреслено необхідність посилення індивідуальної роботи з шукачами роботи та роботодавцями; забезпечення вирішення проблеми дисбалансу попиту та пропозиції робочої сили на ринку праці, у т.ч. професійно орієнтуючи молодь на робітничі професії. Визнано пріоритетним: належна організація співпраці з соціальними партнерами, зокрема селищними радами, спрямованої на забезпечення зайнятості сільського населення; сприяння легалізації зайнятості громадян України, які працюють за кордоном шляхом укладання відповідних міждержавних угод.

     Державний центр зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України 

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.