• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Жителі сільської місцевості пройдуть повне медичне обстеження

    Опубликовано: 2006-02-09 17:39:00

    За дорученням міністра охорони здоров’я Юрія Поляченка щодо проведення  Дня надання медичної допомоги сільському населенню відбулась селекторна нарада з керівниками регіональних управлінь охорони здоров’я. «День надання медичної допомоги сільському населенню має стати початком планомірної постійної роботи по організації профілактичної роботи та поліпшенню надання медичної допомоги мешканцям села», - підкреслила директор департаменту організації та розвитку медичної допомоги населенню Раїса Моісеєнко.

    Несприятливі демографічні показники щодо сільського населення, високі темпи погіршення показників здоров’я, низька доступність медичної допомоги на селі вимагають негайного суттєвого поліпшення медичної допомоги мешканцям села. В Указі Президента України «Про невідкладні заходи щодо реформування системи охорони здоров’я населення» зазначено: “невідкладно здійснити комплекс заходів щодо підвищення рівня забезпечення населення медичною допомогою та лікарськими засобами, особливо у сільській місцевості, виділення приміщень для сільських амбулаторій та вдосконалення системи профілактичних медичних оглядів населення.”

    Підготовка до проведення Дня надання медичної допомоги сільському населенню передбачає розробку в кожному регіоні плану проведення профілактичних оглядів, діагностування захворювань та надання медичної допомоги сільському населенню на різних рівнях: первинному - ФАПи, сільські амбулаторії, вторинному - районні лікарні, третинному - спеціалізовані медичні заклади, науково-дослідні інститути. Міністерством охорони здоров’я розроблено схему проведення оглядів, яка передбачає профілактичний огляд кожного мешканця сільської місцевості  та направлення (у разі потреби додаткового діагностування та консультування) до районних лікарень і в подальшому - до спеціалізованих закладів.

    День надання медичної допомоги сільському населенню буде не кількагодинною акцією, а початком тривалої планової роботи щодо профілактики, діагностики, консультування, надання медичних послуг мешканцям кожного куточка в Україні. Результатом такої діяльності має стати створення нормативного документу, який змінить схему профілактичних оглядів та надання медичної допомоги сільському населенню.

     З огляду на обмежені ресурси галузі було наголошено на необхідності врахувати первинні скринінги на рівні ФАПів  і сільських амбулаторій, сформувати виїзні бригади  медиків для первинних медичних обстежень та планові спеціалізовані бригади за патологіями (цукровий діабет, онкологічні, серцево-судинні, стоматологічні і т.п.).

    День здоров’я – це один день для селянина, щоб пройти медичний профілактичний огляд, фахово обстежити стан свого здоров’я і отримати рекомендації для подальшого обстеження та лікування. Проведення днів здоров’я, що стартуватиме 1 березня,  протягом березня-квітня дасть можливість медично обстежити максимум жителів сільської місцевості. Наслідки медоглядів будуть предметом для досконалого вивчення ситуації та реалістичних планів. 

     Під час селекторної наради медики усіх областей  України  отримали конкретні завдання. Найголовнішим же визначено забезпечити інформування населення про доцільність і корисність медоглядів, про заходи, що заплановані насправді для покращання здоров’я  важливої для суспільства верстви – сільських трударів.

     Інформаційно:

    •          Загальна кількість ФАПів в Україні на 05.12.2005 року складає  15489, з них 1949 обслуговують понад 1000 населення. Ці ФАПи повинні бути реорганізовані у сільські лікарські амбулаторії АСМ або в амбулатьорії сімейного лікаря. У 2006 р. заплановано реорганізувати в лікарські амбулаторії 326  ФАПів.

    •          На сьогодні 269 сіл з населенням від 500 до 1000 чоловік не мають лікувальних закладів.

    •          В регіонах  є плани створення ФАПів у селах до 2010 року. Відповідно до цих планів у 2006 році ФАПи будуть створені у  116 населених пунктах і 200  — в наступні 3 роки.

    •          На матеріально-технічне переоснащення закладів охорони здоров’я в сільській місцевості (йдеться про ФАПи, лікарські амбулаторії та ЦРЛ) у бюджеті 2006 року закладено 250 млн. гривень (у 2005 р. – 58 млн.), з них 210 на обладнання та 40 – на автомобілі. Ці гроші будуть надані місцевим бюджетам у вигляді субвенцій. Місцевій владі легше  ніж  міністерству визначити що саме потрібно конкретному ФАПу або сільській амбулаторії.

    •          Вже до кінця першого кварталу цього року кожна центральна районна лікарня   отримає комплект обладнання на суму  від 300 до 500 тисяч гривен, кожна обласна дитяча лікарня  отримає реанімобіль та  обладнання для реанімації новонароджених.

    •          МОЗ працює над вирішенням кадрових проблем, зокрема забезпеченням сільських амбулаторій та ФАПів лікарями, через цільовий набір на навчання: уже в 2006 р. у вищі медичні заклади заплановано провести набір абітурієнтів, що проживають у сільській місцевості.

    Прес-служба МОЗ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.