• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Збільшення тарифів ЖКГ не повинно випереджати ріст реальних доходів населення

    Опубликовано: 2019-02-05 08:53:10

    Борги населення за комунальні послуги зростають і вже  перевищили 48 млрд. грн. Це означає, що майже третину платіжок українці не оплачують.
    «Це світовий закон економіки, який ніхто не може  скасовувати. Зростання  цін і  тарифів не повинне перевищувати ріст доходів громадян. В історії ще не було прикладу, за яким б держава могла  впевнено економічно  розвиватися, ігноруючи рівень платоспроможності власного населення, його доходів. У даному випадку маємо  постійно наростаюче фінансове навантаження на громадян і виробників без стимулів для розвитку підприємництва, пожвавлення ринку, створення нових робочих місць та відтак – збільшення прибутків українців. Це загрожує черговим поглибленням  економічної  кризи. За даними міжнародних організацій, в тому числі ООН, до 60-70% населення Україні живе за межею бідності», – наголошує президент УСПП Анатолій Кінах.
    Він наводить приклад: через підвищення тарифів на газ (що потягло за собою подорожчання опалення, гарячої води) суми рахунків в січні 2019р. зросли на 18—22%. При тому, що відчутного росту доходів, включаючи мінімальні, середні  зарплати, пенсії, соціальні виплати  тощо, не відбулося чи він є мінімальним. При цьому, звичайно, можна «дотиснути» населення, щоб платили, проте така політика – шлях в нікуди. 
    Субсидій в Україні  вимагає до 60-70 % громадян. На початок 2019р.  їх отримує  понад 4 млн. сімей,  хоча  минулоріч таких було 7 млн. Штучне зменшення числа субсидіантів при постійному  підвищенні цін і тарифів перетворює систему на соціальний подразник та джерело  корупційних схем.
     «Розрив між пришвидшенням зростання тарифів і цін та гальмуванням зростання  доходів не просто існує, він збільшується.  І наслідки цього для найбіднішої в Європі країні можуть бути дуже небезпечними», – переконаний А.Кінах. 
    Окремим негативним моментом лідер ділової спільноти виділяє зростання тарифів на фоні відсутності  модернізації вітчизняної енергетики та сфери ЖКГ, коли люди, маючи саму низьку в Європі заробітну плату,  вимушені платити  «європейські» за обсягами ціни, але не можуть отримати послуги нормальної якості через зношеність основних фондів, розбалансованість  системи загалом.   Потрібні комплексні програми оновлення господарства, які підкріплені створенням сучасних управлінських та підприємницьких структур, кадрами, ресурсами, міцною системою державно-приватного партнерства. Політика в цій сфері повинна бути кардинально змінена.
    У діловому союзі ініціюють проведення в березні ц.р. Всеукраїнського форуму бізнесу, де разом з урядовцями планують обговорити механізми економічного, промислового розвитку, включаючи енергетику та ЖКГ, на середньостроковий період. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.