• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Жешуві обговорили перспективи вільної торгівлі України та ЄС

    Опубликовано: 2019-01-28 08:58:51

    На дванадцятому форуму Європа-Україна, який проходить під гаслом «Європа і Україна після 2019 року. Що варто продовжувати, а що треба змінити?» в польському місті Жешуві, тривають дискусії. Після  підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС спостерігається зростання обсягів вітчизняного експорту в Європу, розширюється співпраця  між компаніями,  плануються до реалізації нові інвестиційні проекти. Однак існують і бар’єри у взаємодії. Про це йшлося на спеціальній дискусії «Угода про вільну торгівлю в дії. Перспективи для компаній», де  член Наглядової ради  Національного форуму «Трансформація України»,   президент УСПП Анатолій Кінах виступив  в якості спеціального гостя.
    «Угоду об асоціації України і Євросоюзу і про зону вільної торгівлі слід розглядати як нерозривне ціле, саме так вони потрібні нашій державі задля модернізації економіки, адаптації к стандартам і регламентам ЄС, залученні західних інвестицій, інноваційних промислових технологій тощо. Доля ЄС в обсязі зовнішній торгівлі України в 2018р. склала 43%, до 15 % дійшла  частка експорту наукоємної, складної продукції. Маємо надію, що ці показники й надалі будуть зростати. Хоча, безумовно, вільна торгівля з Європою має для України певні проблеми. Перш за все, це відсутність в нашій державі програмно-цільових підходів, які б були спрямовані на індустріальний розвиток, системну експортну політику.  В структурі експорту ще дуже висока доля сировинної продукції», – наголосив в своєму виступі Анатолій Кінах. 
    Він зупинився на тому, що на заваді успішної вільної торгівлі стоять низький рівень прямих інвестицій, висока трудова міграція і втрати трудового потенціалу. «І хоча міграційні проблеми є звичними для багатьох країн Європи, Україні треба додати окремих зусиль, щоб зберегти свій людський потенціал» – переконаний він.
    Учасники дискусії, в тому числі представники бізнесу країн ЄС, звернули увагу на факти корупції в Україні, висловили стурбованість, що зростання ВВП на рівні 2-3 % щорічно абсолютно недостатньо, за такими темпами, як вважає Світовій банк, Україні доведеться наздоганяти Польщу сто років. Треба, не гаючи часу, шукати рішення, які дозволять країні нарощувати 6-8 % ВВП на рік, лише тоді є шанс перетворити Україну на конкурентоспроможну державу.  
    В якості відповіді на всі ці виклики Анатолій Кінах  презентував  Стратегію трансформації України,  підготовлену експертами Національного форуму «Трансформація України» та вже підтриману міжнародними партнерами з Польщі, Литви та США. Документом передбачена довгострокова мета приєднання до Євросоюзу та невідкладні перетворення в країні. Стратегія та план її реалізації охоплює такі сфери,  як сталий економічний розвиток, бізнес-клімат, впорядкування законодавчої системи, державні фінанси, держбезпека, соціальна політика, наука, освіта тощо. В її основі – кращий досвід Польщі та інших країн – «молодих» членів ЄС, адаптований, в тому числі, безпосередніми авторами успішних реформ у даних країнах. Учасниками Національного форуму є представники духовенства, лідери громадських організацій, народні депутати – члени міжфракційного об’єднання, представники міжнародної спільноти, дипломатичного корпусу, вітчизняного бізнесу, волонтери, експерти, науковці.
    «На форумі в Жешуві, куди з’їхалися  майже 800 учасників з різних країн світу –  експерти, політики, бізнесмени, ми є в зацікавленому в нашому сталому розвитку колі однодумців. Важливо, що Стратегію трансформації України розуміють і підтримують. Це додає сили вкласти ще більше в модернізацію, в необхідні зміни.  Не будемо забувати, що запас міцності, фактор часу в нас дуже і дуже малий», – підсумував лідер ділової громади.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.