• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Продовження співпраці України з МВФ без програм розвитку не призведе до якісних змін

    Опубликовано: 2019-01-17 15:04:41

    Нова 14-місячна програма співпраці з МВФ  не матиме ефекту для української економіки та є однією з примітивних у міжнародній практиці. По суті, Україна  пообіцяла виконати всі вимоги фонду,  щоб отримати $3,9 млрд (з них $1,4 млрд перераховано в грудні), які необхідні для рефінансування пікових боргових виплат.  Ці вимоги викликають справедливе незадоволення українців, оскільки серед них – чергове   підняття ціни на газ, що не стикується з низькою платоспроможністю людей  і надто  високими комунальними тарифами для  населення; приватизація держпідприємств на фоні відсутності техніко-економічних обгрунтувань, передприватизаційної підготовки,  що в умовах низької кон’юнктури означатиме розпродаж за безцінь; відсутність умов податкових стимулів для виробників, експортерів тощо. Меморандум по програмі «stand by», який підписала Україна – це спроба будь-якою ціною отримати транш, не піклуючись про справжній економічний розвиток та сприятливі  наслідки для економіки. Таку думку висловив президент УСПП Анатолій Кінах у прямому ефірі одного із національних телеканалів.
    «Зовнішній вплив уже виходить за прийнятні межі, коли нам диктують, якою має бути Конституція, кадрова, фінансова, податкова політика. Необхідно шукати розумний баланс національних  українських  та партнерських інтересів, але це має бути взаємна співпраця, а не сліпе виконання нав’язаних  вимог. Те, що ми маємо зараз із МВФ – це не програмна співпраця, це дуже примітивний рівень диктування  вимог та зобов’язань: який має бути дефіцит бюджету, ціна на газ тощо. І при цьому уряд радіє отриманому траншу, ніби то це національна перемога. Це абсолютно неприпустимо», – переконаний Анатолій Кінах.
    Він навів приклад Аргентини, яка після дуже складних відносин із міжнародним кредитором зуміла налагодити взаємовигідну співпрацю на благо власної економіки.  У 2018 році країна підписала із фондом нову програму, де чітко виписано, як транші впливатимуть на конкурентоспроможність  і розвиток аргентинської економіки, її експортний потенціал. Програма розрахована на 3 роки, а сума за нею становить 57 млрд. доларів.
    Україна ж не лише не домовляється про умови, які стимулювали б економічний ріст, але й «мовчить» про низьку платоспроможність власних громадян, коли йде дискусія про підвищення цін на газ.
    «Коли зростання цін та тарифів перевищує зростання прибутків громадян – на виході завжди буде криза, соціальні проблеми. А в Україні, за даними ООН, 60% населення за чи на межі бідності. Я мав неофіційну розмову із представниками місії МВФ в Україні минулої осені і запитав, чому фонд так наполегливо вимагає підняття цін на природний газ,  коли знає про низьку платоспроможність українців? Їх відповідь: українська сторона таких питань під час перемовин навіть не задає. Тому якщо ми вже самі не порушуємо цю проблему, не захищаємо національні інтереси та інтереси громадян, то за нас цього ніхто не робитиме», – наголосив президент УСПП.
    Нагадаємо, цьогоріч Україна має виплатити близько 14 млрд. доларів держборгу. Відтак, 2019 рік, окрім того, що буде виборним, стане ще  дуже перевантаженими за фінансовими виплатами, що поглиблює ризики. Звідки брати кошти і як домогтися зростання економіки – чітких відповідей урядовці не дають.
    Поза тим, в Кабміні  оголосили, що в  2019 році будуть інвестувати в медицину, освіту, енергоефективність, продовжувати розвиток агропромислового комплексу та масштабне будівництво доріг.
    «Однак  немає жодних програм розвитку ні економіки в цілому, ні окремих галузей. Не можна говорити про зростання інвестицій – за підсумками 2018 року в Україну «зайшло» близько 2,5 млрд. доларів,  які в основному пішли на рефінансування банків,  а не в реальний сектор», – каже Анатолій Кінах.
     В УСПП наголошують: окрім відстоювання національних інтересів в рамках співпраці з МВФ і спрямування кредитів в реальну економіку,  наразі потрібно врешті перейнятися розробкою відповідних держпрограм, надати податкові стимули для виробників, запустити Експортно-кредитне агентство для підтримки експортерів, розробити механізми покращення ситуації на національному ринку праці тощо.
    Діловий союз разом із партнерами ініціює проведення спільного з урядовцями економічного форуму, на якому передбачають обговорити пріоритетні  питання розвитку економічно-промислового комплексу. Такий передбачається провести вже в березні.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.