• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Єдина протидія засиллю популізму в Україні – це посилення персональної відповідальності посадовців

    Опубликовано: 2019-01-16 08:48:21

    Проблема уряду – це не відсутність в нього достатньої кількості  повноважень: вищий виконавчий орган влади України має всі можливості і ресурси, в тому числі адміністративні, для впровадження економічних реформ, розв’язання соціально-економічних проблем тощо. Головна протидія популізму, яким пронизаний політикум країни, зокрема напередодні виборів 2019 року, залежить від самих урядовців, їх професіоналізму та відповідальності. В Україні досі немає жодних програм розвитку, а співпраця з МВФ скотилася до найбільш непов’язаного з зростанням   економіки  варіантом  –  програмою «stand-by».  Так президент УСПП Анатолій Кінах прокоментував висловлювання  урядовців щодо  політичного популізму, що заважає їм працювати напередодні виборів, в ефірі одного із вітчизняних телеканалів.
    «Заклик бути пильними щодо популістів – це заклик в повітря, і він ще більш відображає всі ризики 2019 року, які  є дуже небезпечними  з точки зору тенденцій  деградації інститутів державної влади. Мається на увазі їх професіоналізм, уміння і бажання  працювати відповідно до національних інтересів. Потрібно не перейматися кон’юнктурними питаннями,  метушнею довкола ресурсів, торгівлею портфелями, а робити свою справу, накопичувати  досвід і розуміння економічних і суспільних процесів», – наголосив Анатолій Кінах.  
    Він підкреслив : у державі немає жодних програм розвитку, у тому числі і з важливих секторальних напрямків економіки. До прикладу, оновлення рухомого складу Укрзалізниці, що критично зношений, чи розуміння, що робити далі із тепловою енергетикою, де 80% блоків працюють понад 40 років і перейшли критичну межу безпечної експлуатації, тому їх потрібно або негайно модернізувати, або закривати.
    «І мова не йде про виділення  грошей з державного бюджету, яких немає. Завдання уряду –  створити умови для залучення приватних, прямих іноземних інвестицій, налагодження сприятливого підприємницького клімату, зацікавленості підприємців працювати в системних державно-приватних програмах.  Таких програм немає, а спорадичне «латання дірок», чим, власне, й займається  уряд – лише погіршую стан справ», – підкреслив Анатолій Кінах.
    Про низький рівень державного менеджменту свідчить і ситуація в окремих стратегічно важливих секторах економіки. На його думку, урядом  втрачено  управління державною компанією  НАК Нафтогаз.  Ця структура не переймається вирішенням вкрай серйозних  проблем національного масштабу. До прикладу, немає жодних програм  щодо утримання і розвитку транзитного потенціалу, чіткого плану забезпечення потреб внутрішнього ринку газу. Весь час, поки йшлося про побудову «Північного потоку-2», у Нафтогазу не було пропозицій до наших партнерів з ЄС задля об’єднання зусиль щодо збереження української ГТС, розвитку українського газового транзитного потенціалу  на умовах, вигідних обом сторонам.
    Водночас, Кабмін не може «поставити на місце»  посадовців Нафтогазу, які  призначають  самі собі багатомільйонні доларові премії в рахунок майбутніх надходжень від «Газпрому» через виграш в міжнародному арбітражному суді. І це відбувається в країні, яка знаходиться в стані війни і близько 60% населення якої, за даними ООН, живе за межею бідності.  
    «Отже, не додаткові повноваження потрібні Кабінету міністрів, а посилення персональної відповідальності самих  міністрів, посилення вимог з підлеглих у сенсі професіоналізму, досвіду, рівню знань, державницької етики, моральної складової. Треба закінчити з ганебної практикою виконуючих обов’язки, яка привчає посадовців до психології «временщиків»,  ліквідувати ненависних «смотрящих», переглянути кадрову політику від торгівлі портфелями і кон’юнктурно-корупційних підходів до чесного служіння державі. Тоді й результати розвитку країни дуже скоро стануть іншими», – підсумував А.Кінах. Президент УСПП закликав політиків та посадовців не займатися передвиборчим популізмом, взаємозвинуваченнями та обливанням брудом, а відповідати за свої слова та дії, працювати на розвиток держави, посилюючи вимоги до рівня знань, досвіду та професіоналізму чиновників та державних менеджерів. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.