• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Воєнний стан - це надзвичайна подія, що вимагає комплексних відповідальних заходів як держави, так і міжнародного співтовариства

    Опубликовано: 2018-12-04 15:22:26

    Введений в 10 областях України воєнний стан – це реальна можливість підвищити обороноздатність країни, а також сигнал світовому співтовариству про потребу жорсткішого реагування на російську агресію. Відтак, і з боку України потрібно робити все, щоб заходи не перетворювалися на чергову імітацію, щоб безпека була посилена за всіма складовими – мобілізації ресурсів, посиленні територіальної обороноздатності, покращення логістики матеріально-технічного постачання, навчання особистого складу армії. З боку міжнародних партнерів чекаємо на серйозну підтримку, адже мова йде про світову колективну безпеку, а не лише «персональні» проблеми нашої держави.

    Таку думку висловив екс-прем’єр-міністр, президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі одного із національних телеканалів.   

    «Воєнний стан - це надзвичайна подія, що вимагає комплексних заходів як держави, так і міжнародного співтовариства. Мова йде про колективну світову безпеку, тому Україні треба політичними і дипломатичними шляхами зміцнювати обороноздатність, не допускаючи імітації дій», - підкреслив президент УСПП.

    Щодо впливу воєнного стану на економіку країни, Анатолій Кінах зазначив, що потрібно запобігти погіршенню інвестиційного клімату, для цього реальними справами переконати інвесторів, що приватна власність в Україні добре захищена.

    «Безумовно, військовий стан впливає на інвестиційний клімат – через додаткові ризики для капіталовкладників, їх невпевненість в тому, як розвиватимуться події в найближчому майбутньому. До прикладу, відразу по його оголошенні акції українських компаній на фондових біржах дещо знизилися. Тому потрібно дати чіткий сигнал, що бізнес та інвестиції під захистом держави», - каже лідер ділової спільноти.

    Він розповів: норми воєнного стану передбачають так звані реквізиції для завдань національної безпеки тих чи інших активів, приміщень і т.д. Отож, правоохоронні органи повинні чітко контролювати, щоб під виглядом необхідних заходів не здійснювалось рейдерство, захоплення власності тощо. «Нам необхідно діяти так, щоб весь світ розумів логіку наших дій: що все це робиться для підвищення обороноздатності країни і є вкрай необхідним, одночасно з надійним захистом приватної власності. І тоді це вже позитивно впливатиме і на довіру, і на залучення іноземних інвестицій», - зазначив А.Кінах.

    На запитання журналіста про курс вітчизняної валюти і можливе підвищення цін, Анатолій Кінах висловив сумнів щодо значного коливання курсу чи зростання цін. За ним, курс більше залежатиме від закупівель критичного імпорту, які робить Україна – енергоносіїв, складної техніки, обладнання, обсягу прямих іноземних інвестицій, збільшення експорту. Також важливим в даному контексті є те, як швидко держава задіє зовнішнє фінансування відповідно до програми «stand-by» з Міжнародним валютним фондом. Але головне все ж – це розвиток промисловості, підприємництва, конкурентоздатності економіки в цілому.

    Поза тим, президент УСПП звернув увагу на ті питання, якими логічно має перейнятися влада: статус українських заробітчан в Росії, яких за даними міжнародної статистики, є близько 2-2,5 млн., долю їх грошових переказів на батьківщину. Дуже важливо, на думку А.Кінаха, поінформувати Раду безпеки ООН про перелік тих прав громадян, які може зачепити введений воєнний стан. Останнє дозволить уникнути провокаційних звинувачень з боку Росії чи деяких політично залежних від неї країн.

    «На 5 році війни, із значним запізненням нами оголошено військовий стан. Не можна допустити, щоб він перетворився на імітацію – необхідно спрямувати зусилля на підвищення обороноздатності країни, потужніше діяти на міжнародному дипломатичному полі для захисту національної, та й колективної світової безпеки», - підсумував Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.