• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як вберегти Україну від чергової кризи зразка 2008 року?

    Опубликовано: 2018-10-31 08:51:08

    Основні положення законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів» № 9035 від 03.09.2018 було розглянуто під час круглого столу «Як вберегти Україну від чергової кризи зразка 2008 року?», який відбувся в прес-центрі Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ.

    Законопроект покликаний впорядкувати діяльність гравців на ринках капіталу України, осучаснити правила і вимоги для учасників ринку; убезпечити Україну від негативної практики систематичного невиконання термінових контрактів і зменшити навантаження на українські суди; заблокувати в майбутньому розгортання в країні кризи за сценарієм глобальної кризи 2008 року; упорядкувати ринок деривативів і підготувати його для виконання основної функції – хеджування ризиків в реальному секторі економіки і на фінансових ринках.

    Народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності Руслан Демчак розповів про етапи роботи над законопроектом, необхідність розробки і прийняття якого назріли давно.

    Поданий до парламенту законопроект є консенсусом між фінансовим ринком і НКЦПФР, яка регулюватиме ринок. «Але це регулювання потрібно розглядати не як посилення функцій Комісії, її повноважень. Комісію потрібно розглядати як арбітра, який буде давати можливість прозоро працювати на ринку похідних інструментів, зокрема прозоро організовувати роботу саме учасників ринку», - підкреслив він.

    Розглядаючи положення законопроекту, Руслан Демчак акцентував увагу на тому, що регулювання енергетичних ринків, згідно з документом, буде відстрочено до 1 січня 2023 року. Крім того, було прийнято компромісні рішення щодо діяльності бірж, зокрема, щодо обсягу статутного фонду та дано визначення «організованих торгових систем» тощо.

    Член виконкому Українського товариства фінансових аналітиків (УТФА) Віталій Шапран також вказав на позитивні положення законопроекту. «Подобається фактор цін, деривативів, захисту кредиторів. Це три переваги законопроекту », - сказав він.

    Представник Української Біржі Олексій Сухоруков зауважив, що вітчизняний фінансовий ринок значно відстає від загальносвітових тенденцій. «Фінансовий ринок України не виконує функцій, які повинен виконувати. Пострадянська спадщина - не виправдання. Головна проблема – ринок повільно розвивається. Польща змогла побудувати розвинутий ринок капіталу, а ми за той же час майже не просунулися. Потрібно дуже сильно прискорюватися і чим раніше, тим краще», - зазначив він.

    «На жаль, на сьогодні у нас фінансовий сектор не відіграє тієї ролі, яка нам потрібна для того, щоб забезпечити динамічний економічний ріст. Тому нам важливо було забезпечити прийняття нових принципів, норм, які б дали можливість для впровадження нових фінансових інструментів на нашому українському ринку », - сказав голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

    Він підкреслив, що поки в Україні не працюють механізми, властиві ринкам в розвинених країнах. Тому, він упевнений, що назріла необхідність привести у відповідність з універсальними принципами роботу вітчизняних бірж.

    «Саме тому потрібно, по-перше, привести у відповідність діяльність наших посередників, якими є біржі (товарні, фінансові). Ми повинні привести їх до універсального статусу і забезпечити, щоб вони виконували ту функцію, яку вони повинні виконувати і виконують в світі », - підкреслив голова НКЦПФР.

    Йдеться про нові фінансові інструменти, ф'ючерсні контракти, боргові інструменти тощо. «У цих двох частинах ми вважаємо зазначений законопроект дає можливість Україні мати потужний рух вперед, об'єднати можливості фінансового сектора і товарного ринку фактично в перспективі», - додав він.

    У свою чергу роль Комісії полягає в тому, щоб сформулювати і затвердити правила, за якими буде працювати ринок. «Ми просто повинні їх узагальнити, систематизувати і привести до єдиного знаменника», - відзначив Тимур Хромаєв.

    Руслан Демчак додав, що законопроект підтриманий профільним комітетом і міжнародними організаціями. «Вийшов потужний, правильний законопроект, який підтримується, зокрема, міжнародними донорами, підтриманий нашим Комітетом, і рекомендований до голосування в першому читанні», - підсумував народний депутат.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.