• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Органи реєстрації актів цивільного стану набувають все більшої значимості

    Опубликовано: 2006-02-02 13:58:00

    Сьогодні в Україні формується концептуально нова сімейна політика. На її реалізацію, зокрема, спрямована діяльність Міністерства юстиції та органів реєстрації актів цивільного стану, роль яких набуває все більшої значимості. Про це прес-службі повідомила заступник Міністра юстиції Лідія Горбунова. На її думку, правильне застосування органами юстиції норм Сімейного кодексу України та нормативно-правових актів Мін’юсту є підґрунтям належного правового обслуговування населення, а також всебічної реалізації громадянами своїх прав.

    Заступник Міністра зазначила, що Управління у справах цивільного стану громадян здійснило аналіз застосування органами реєстрації актів цивільного стану нового сімейного законодавства та врахувало відповідні пропозиції територіальних управлінь юстиції з цього питання. Виявилося, що деякі сімейні правовідносини потребують додаткового законодавчого врегулювання для захисту прав та інтересів громадян. У зв’язку з цим Управління підготувало пропозиції до проекту Закону України “Про внесення змін до Сімейного кодексу України”.

    Лідія Горбунова також повідомила про підсумки роботи Управління у справах цивільного стану громадян та органів реєстрації актів цивільного стану за минулий рік. За її словами, виконуючи доручення керівництва Мін‘юсту, фахівці Управління опрацювали та надали пропозиції до 23 законопроектів та інших нормативно-правових актів. Протягом минулого року Управління підготувало 29 узагальнень та 55 статистичних звітів і аналізів щодо роботи органів реєстрації актів цивільного стану. До регіональних органів юстиції надіслало 17 директивних, методичних листів і роз’яснень. Управління провело 10 перевірок роботи органів реєстрації актів цивільного стану. На особистому прийомі у працівників підрозділу побували 156 громадян, його фахівці розглянули 9 774 запити від установ та організацій, 535 звернень від громадян.

    З огляду на загальнодержавне значення майбутніх виборів народних депутатів України та на чітке виконання частини 12 статті 39 Закону України “Про вибори народних депутатів України” відділи реєстрації актів цивільного стану надали робочим групам обліку виборців відомості про громадян України. Зокрема про тих, які проживали на відповідній території та померли після проведення останніх чергових виборів Президента України, та про громадян, які за цей час змінили прізвище, ім’я чи по батькові.

    Продовжується робота щодо проставлення апостіля на документах, виданих органами реєстрації актів цивільного стану, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2003 року № 6 “Про надання повноважень на проставлення апостіля, передбаченого Конвенцією, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів”. Минулого року апостіль був проставлений на 48 278 документах, плата за що становила 2 459 985 гривень.

    За надання громадянам додаткових платних послуг правового та технічного характеру протягом 11 місяців 2005 року відділи реєстрації актів цивільного стану стягнули держмита на суму 24 247 180, 15 гривень та отримали кошти у розмірі 48 494 360,30 гривень.

    Інф. Minjust.gov.ua

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.