• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Посилення адміністративного, фіскального тиску на бізнес не врятує бюджет

    Опубликовано: 2018-10-25 14:39:22

    Проблеми виплат по зовнішнім боргам, ріст тарифів для населення і відтак соціального навантаження бюджету – ці питання вирішуються тільки через економічне зростання та стимулювання бізнесу. Водночас, уряду, на жаль, ніколи це робити – то звіт, то бюджет, то вибори попереду. І тут спостерігається чергова спроба так чи інакше залучити бізнес до «латання дір» в бюджеті.Уряд планує  збільшити податкове навантаження на бізнес з 3% до 5% від обороту. Податкові накладні на суму від 50 тис. грн. (зараз – від 500 тис. грн.) будуть моніторитися, значить – можливе і їх блокування. Ці дві новації прописані в урядовому проекті постанови «Про внесення змін до пункту 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних». Ці заходи – неохочий компроміс між бізнесом і владою, яка ініціювала більш жорсткі до того норми «боротьби зі схемниками». При недосконалості системи моніторингу вони можуть зачепити багато законослухняних,  нормально працюючих компаній – як це вже було минулого року, коли блокувалися тисячі податкових накладних. Проте в УСПП відзначають: тут будуть контролювати,  як це впливатиме на реальний бізнес, і якщо новації хоч якось ускладнюватимуть роботу прозорих підприємств – вимагатимуть перегляду таких змін.

    «Ми всі за детінізацію, прозору діяльність бізнесу, але треба мати уявлення, як такі кроки впливають на підприємництво, особливо мале і середнє, економіку в цілому. Боротьба із «злісними неплатниками» не повинна зачепити чесний бізнес. Потрібно, щоб не було  корупційних проявів, а також бажання будь-якою ціною виконати план податкових зборів. Для ділового середовища зараз і так надто мало стимулів – високе кредитне, тарифне навантаження», – зауважив президент УСПП Анатолій Кінах.

    Спірним моментом є те, що податківці обіцяють проводити блокування накладних (в разі необхідності) в ручному режимі. А це вже можливість для корупції. Тому в УСПП обіцяють відстежувати подальшу ситуацію та реагувати на скарги від підприємництва.

    Нагадаємо, наразі моніторингу не підлягають податкові накладні до досягнення обсягу 500 тис. грн. Проект постанови знижує цей ліміт відразу в 10 разів,  як тільки обсяг операцій у звітному періоді перевищить 50 тис. грн. Це означає, що уникнуть можливих проблем із системою лише дуже дрібні компанії. Хоча моніторинг не означає автоматичного блокування, на практиці будь-які операції, які податківцям видалися ризиковими – стануть його причиною.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.