• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Банківський сертифікат можна буде зареєструвати протягом одного дня

    Опубликовано: 2018-09-07 15:12:55

    3 вересня 2018 року в Верховній Раді України зареєстрований законопроект №9034 «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансових інструментів банків». Документ забезпечує нормативно-правову базу, необхідну для обертання на українському фондовому ринку банківських сертифікатів в електронному вигляді. Обслуговування інструменту буде відбуватися на технічній платформі депозитарної системи.

    У січні 2018 року Незалежна Асоціація Банків України виступила ініціатором  появи на фондовому ринку електронних банківських сертифікатів. Для створення відповідного законопроекту була сформована робоча група, до якої увійшли представники НАБУ, НБУ, НКЦПФР і НДУ. В якості платформи для реалізації вибрано вже готове технологічне рішення на базі НДУ, що дозволить уникнути невиправданих витрат на створення бази з нуля і прискорити процес імплементації.

    Законопроект №9034 передбачає введення в обіг на українському фондовому ринку нового виду боргових емісійних паперів - банківських сертифікатів. Даний інструмент призначений для залучення коштів українськими банками і має електронну форму. Його використання регулюється відповідними нормами, що діють на українському фондовому ринку.

    «Законопроект передбачає введення нового боргового фінансового інструменту - банківського сертифікату, аналог якого широко використовується в міжнародній практиці, що досить актуально в українських реаліях дефіциту інструментів для інвестування, - говорить Сергій Пономаренко, директор Департаменту відкритих ринків НБУ. - Оскільки, на відміну від ощадного сертифікату, інструмент існуватиме виключно в бездокументарній формі, то це суттєво спростить його обіг на вторинному ринку або використання в якості застави, а також сприятиме більшій прозорості такого обігу. Оскільки вкладники зможуть в разі необхідності порівняно легко продати сертифікат на ринку, то це збільшить їх бажання розміщувати кошти на більш довгий строк, а отже сприятиме залученню банками більш довгострокових ресурсів.  Тому вважаємо, що даний інструмент може бути цікавий для українських банків».

    Електронний банківський сертифікат, який повинен з'явитися після прийняття закону, можна буде отримати протягом 1 дня. Швидкість і технологічність випуску та обслуговування робить його зручним як для банків-емітентів, так і для інвесторів. Банківський сертифікат допускає вторинне обертання як на фондовій біржі, так і поза нею, з використанням чинних елементів облікової та розрахунково-клірингової інфраструктури фондового ринку. На відміну від документарного ощадного (депозитного) сертифіката, новий інструмент більш зручний в обслуговуванні.

    Виплата коштів у разі погашення електронного сертифікату відбуватиметься  через депозитарну систему на вказаний власником банківський рахунок, що також зробить даний вид активу зручнішим для банків-емітентів і власників сертифікатів. Отже гравці ринку повинні отримати новий, технологічний, із спрощеними процедурами випуску інструмент, який до цього часу був відсутній в Україні, і яким давно користуються на своїх фондових ринках банки і інвестори в багатьох розвинених країнах.

    «З огляду на інфраструктурну роль, яку НДУ грає на фондовому ринку України, ми завжди готові до активної комунікації і співпраці з його гравцями під час створення нових інструментів. Впровадження банківських сертифікатів у бездокументарній формі - яскравий тому приклад, - зазначає Міндаугас Бакас, Голова  Національного Депозитарію України. – Даний інструмент необхідний для пожвавлення ринку банківських сертифікатів. Використання нашої платформи дає ті плюси, які дозволять зробити це швидше і дешевше. Для полегшення і прискорення інтеграції в нашу систему НДУ не тільки надав свою платформу, але і взяв активну участь також в розробці самого законопроекту».

    «Дуже добре, що з'являється новий вид цінного паперу, який розширює лінійку інструментів фондового ринку, - говорить Максим Лібанов, член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. – Банкам це дозволить залучити додаткові ресурси і поліпшити якість управління ліквідністю. Крім того, необхідно зазначити переваги інструменту - прозорість і оперативність під час реєстрації випуску, можливість здійснення публічної пропозиції інструменту, зокрема на організованому торговельному майданчику, зручна процедура погашення. Інститути спільного інвестування та недержавні пенсійні фонди також зможуть інвестувати в банківські сертифікати з урахуванням обмежень, передбачених законом».

    Після реєстрації у Верховній Раді України 03.09.2018, Законопроект №9034 «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансових інструментів банків»  надійшов на розгляд до профільних комітетів, головним з яких є Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності. Після завершення стадії опрацювання законопроекту, Комітет дає свої рекомендації для прийняття ВРУ в першому читанні.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.