• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Що ви знаєте про здорове харчування?

    Опубликовано: 2018-08-22 15:49:13

    Зверніть увагу на рекомендації дієтологів та культурні традиції
     
    У порівнянні з 1975 роком показники ожиріння у всьому світі зросли майже втричі, а разом з цим збільшилася і поширеність серцевих захворювань, раку та діабету. З метою інформування людей про принципи правильного харчування країни розробили диетологические рекомендації, адаптовані до місцевої продовольчої ситуації і розраховані на відповідні групи населення. © ФАО / Алессандра Бенедетті

    У різних кінцях земної кулі раціони харчування людей можуть значно відрізнятися в залежності від наявності продовольства, харчових звичок населення і культури. Якщо ж мова йде про їжу, всі ми чудово знаємо, що корисно, а що ні, і це не залежить від того, де ми живемо. Однак зміни, що відбуваються в суспільстві, істотно ускладнюють наш вибір. При тому, що багато країн як і раніше стикаються з проблемою недоїдання, все більше і більше людей у всьому світі вживають висококалорійні продукти, що містять багато жиру, цукру і солі.

    Внаслідок урбанізації, сидячої роботи і появи нових засобів пересування знижується рівень фізичної активності людей, що створює передумови для ожиріння та надмірної ваги для великих груп населення.

    У порівнянні з 1975 роком показники ожиріння у всьому світі зросли майже втричі, а разом з цим збільшилася і поширеність проблем зі здоров'ям, включаючи діабет, хвороби серця і деякі види раку. І ця тенденція спостерігається не тільки в країнах з високим рівнем доходу: в країнах з низькими і середніми доходами чисельність людей з надмірною вагою і ожирінням зростає ще швидше. При цьому в країнах з низьким і середнім рівнями доходу нерідко спостерігаються також високі показники відставання в рості, виснаження і дефіциту мікроелементів.

    В умовах зростання показників ожиріння актуальність дієтологічних рекомендацій зростає ще більше.

    Складені на основі новітніх даних, ці рекомендації покликані допомогти населенню краще харчуватися і зміцнити своє здоров'я.

    На сайті ФАО розміщена найповніша добірка рекомендацій по харчуванню по всіх країнах світу. Дані рекомендації, адаптовані до місцевої продовольчої ситуації і розраховані на відповідні групи населення, розробили понад 100 країн.

    У тому, що стосується структури і формату, рекомендації по харчуванню можуть досить сильно відрізнятися (від буклетів, плакатів і відеороликів до відомої харчової піраміди, південнокорейського Roly Poly, ананаса з Фіджі та каструльки з Гайани), але за змістом мають багато спільного.

    У більшості країн рекомендують з'їдати як мінімум 3-5 порцій фруктів і овочів в день. Для ласунів фрукти - хороша альтернатива солодощів. Зліва: © ФАО / Алессандра Бенедетті; Справа: © Fundación Comunidad / Alberto Pascual

    Сім звичок у здоровому харчуванні

    1. Їжте більше овочів і фруктів. У деяких країнах рекомендації щодо кількості порцій фруктів і овочів, які ми повинні споживати щодня, дуже конкретні: наприклад, в Греції вважається, що їх має бути шість, в Коста-Ріці і Ісландії - п'ять. Канада вказує навіть колір овочів: один темно-зелений і один помаранчевий овоч на день. Розміри порцій варіюються в залежності від країни.

    2. Слідкуйте за кількістю споживаних жирів. Ця теза звучить по-різному, але в більшості рекомендацій зазначено, що слід зменшити кількість твердих насичених жирів і замінювати тваринні жири рослинними оліями. У Греції рекомендують оливкову олію, у В'єтнамі - кунжутне або арахісове масло; такі відмінності свідчить про важливість наявності відповідних продуктів і про культурні уподобання населення кожної країни.

    3. Скоротіть споживання продуктів та напоїв з високим вмістом цукру. Експерти вважають, що перероблений цукор шкідливий для здоров'я. У всіх країнах рекомендується підтримувати раціон з низьким вмістом цукру, а любителям солодкого замість перероблених солодощів і цукровмісних напоїв радять віддавати перевагу фруктам.

    4. Скоротіть споживання натрію (солі). У Нігерії радять поменше використовувати бульйонні кубики, на Мальті - обмежити споживання готових страв з високим вмістом натрію. З іншого боку, Колумбія пропонує їсти поменше перероблених м'ясних продуктів, консервів і розфасованих продуктів, які зазвичай містять багато солі. Так чи інакше, дієтологи всіх країн єдині в думці, що зменшення кількості солі в раціоні корисно для здоров'я.

    5. Пийте воду! У рекомендаціях всіх країн йдеться про те, що вода - найкращий засіб втамувати спрагу. Зрозуміло, спочатку потрібно обов'язково переконатися в тому, що вона безпечна для пиття.

    6. Якщо ви вживаєте алкоголь, знайте міру. Якщо ви дійсно вирішили випити (неважливо що: пиво, вино або міцні напої), вживайте відповідально і в міру.

    7. Зробіть фізичні вправи обов’язковим елементом свого режиму дня. Тим, у кого робота сидяча, і людям, які ведуть малорухливий спосіб життя, повсюдно рекомендується щодня як мінімум 30 хвилин в день займатися фізичними вправами. При цьому в дієтологічних рекомендацій Беніну зазначено, що для осіб, що займаються важкою фізичною працею, додаткове фізичне навантаження не так важливе.

    У рекомендаціях різних країн є багато хороших порад щодо здорового харчування: їжа повинна приносити задоволення (Румунія), їжте разом з сім'єю (Венесуела), підтримуйте традиційний раціон харчування (Бенін), захищайте навколишнє середовище (Катар), діліться їжею (Коста-Ріка ),  не піддавайте продукти надто великій термічній обробці (Німеччина). Бразилія пропонує альтернативний спосіб класифікації продуктів за ступенем їх переробки і рекомендує уникати харчових продуктів, які пройшли глибоку технологічну обробку. У деяких рекомендаціях з харчування зазначено також, що необхідно захищати природні ресурси і біорізноманіття планети, забезпечуючи продовольчу безпеку і харчування для всіх жителів Землі.

    ФАО надає країнам допомогу в розробці, реалізації та перегляді національних рекомендацій з харчування. Будучи основою політики і освітніх програм в області харчування,  такі рекомендації допомагають людям формувати навички правильного харчування і здорового способу життя. Ознайомтеся з основними принципами правильного харчування, що діють у вашій країні!

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.