• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Переваги та недоліки судової реформи в Україні

    Опубликовано: 2018-07-26 15:25:28

    Судова реформа почалася в 2016 році, коли Верховна Рада прийняла закон про судоустрій. У країни не тільки з’явився шанс на оновлення суддівського корпусу, а й віра в те, що судова влада нарешті стане незалежною: від Президента, від Верховної Ради.

    Але реформування судової системи України — це довгий процес, що був розбитий на декілька етапів. Їх реалізація є суттєво важливою для загального перетворення судової системи України.

    1. Формування Верховного суду. Мета перетворення — створити корпус професіоналів, які будуть вирішувати спори в якості вищої інстанції. За підсумками конкурсу були відібрані кандидати з числа колишніх і діючих суддів.
    2. Створення трирівневої судової системи: районні суди, апеляційна інстанція і Верховний суд. Вищі спеціалізовані суди з суддівської системи виключаються. В результаті, від чотирьох інстанцій зібрали всі справи і передали в один новий суд. Незважаючи на збільшення навантаження на Верховний суд, ця система здається більш ефективною за рахунок усунення децентралізації і впровадження чіткої системи розгляду спорів.
    3. Зміни торкнулися і адвокатури. Тепер інтереси позивачів у всіх судах можуть представляти тільки адвокати. Плюси очевидні: справу в суді буде вести професіонал, якому не шкода і заплатити заради позитивного результату суперечки.
    4. Технічне забезпечення діяльності суддівської системи. Основні зміни судової реформи спрямовані на спрощення судочинства, доступність правосуддя для громадян, які не мають юридичної освіти. Наприклад, нова форма рішення, що складається не з суцільного тексту, а з пунктів, доступних для прочитання, аналізу і виконання без звернення до адвоката.
    5. Корупції — ні! Вищий антикорупційний суд, незалежність судів, надання відомостей не тільки про доходи суддів, а й про членів їх сім’ї. Україна широко зробила крок в антикорупційну діяльність, що, безсумнівно, дасть позитивні результати!

    Судова реформа: переваги і недоліки

    Безперечними плюсами реформування є:

    • оновлення складу Верховного суду;
    • створення Вищого антикорупційного суду, аналогів якого в країні ще не було;
    • відбір суддів на конкурсній основі, а також відображення відомості про їх діяльність в загальному доступі;
    • декларування доходів не тільки суддів, а й членів їх сім’ї, що є кроком вперед в антикорупційної політики держави;
    • підвищення заробітної плати суддям (це превентивна антикорупційна міра, досить дієва, як показує практика);
    • спрощення системи судочинства і доступність її для громадян.

    Крім того, судова реформа законом 6232 забирає у Президента і Верховної Ради повноваження по формуванню суддівського складу і робить суд незалежним органом. Але, як і у кожного нововведення, судова реформа має певні недоліки, серед яких найголовнішими є підвищення вартості послуг адвокатів та збільшення навантаження на суддів Верховного суду внаслідок введення трирівневої системи. Крім того, поки що існує невизначеність в напрямку роботи Антикорупційного суду — недолік, який буде усунений згодом.

    Судова реформа відбулася. Як вона буде реалізовуватися — покаже час. Неозброєним поглядом помітний крок вперед, який зробив законодавець при розробці проектів нормативних актів. Судова система отримала непогану правову базу — залишилося тільки втілити ці правила в життя.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.