• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На масштабному громадянському форумі презентовано концепцію Стратегії трансформації України

    Опубликовано: 2018-06-25 08:43:23

    У Києві пройшов черговий Національний форум «Трансформація України» (НФТУ), на якому вперше презентовано напрацьовану ним концепцію Стратегії трансформації України. Нагадаємо, НФТУ, що об’єднав духовенство, дипкорпус в Україні, вітчизняних парламентаріїв, бізнес, громадські  об’єднання, волонтерські організації тощо, останнім часом займався підготовкою стратегії,  в якій використані успішно апробовані «рецепти» євроінтеграційного шляху країн Центральної, Східної Європи,  розвитку західноєвропейських держав. Попередньо було проведено низку зустрічей із представниками європейських урядів, президентом Литви Д.Грибаускайте, американськими науковими інституціями, презентовано напрацювання НФТУ в Європарламенті, парламентах європейських країн  тощо.

    Як розповів член Наглядової ради форуму, президент УСПП Анатолій Кінах, документ охоплює низку сфер – від безпекової до соціально-економічної та навіть духовної. Зазначається, що для успішної інтеграції в ЄС Україні необхідне досягнення копенгагенських критеріїв членства.

    «На даний момент світ не розуміє, чого хоче Україна – в неї немає стратегій майбутнього, окремих програм розвитку. Ми хочемо предстати світовій спільноті такий документ.   Він є  відкритим до пропозицій. Після його остаточного доопрацювання його буде передано уряду, парламенту та Президенту, розіслано діловим та громадським партнерам тощо для вироблення спільної позиції. Активну підтримку цьому процесу надає Київський Патріархат, Українська греко-католицька церква та інші представники духовенства. Наші міжнародні партнери – із урядів Польщі та Литви, американська Atlantic Counsil тощо – вже ознайомлені із даною концепцією», – наголосив він.

    Особлива увага в концепції Стратегії  приділена гармонізації правової системи, співробітництву з ЄС та західними партнерами у сфері правосуддя  та зовнішніх стосунків. Спеціальний розділ Стратегії присвячений адміністративній реформі, розбудові сучасного та ефективного управління в державі. Йдеться й про зміцнення структурованого громадянського суспільства України.

    Президент Американсько-української ділової ради Морган Вільямс акцентував на зміцненні економічного аспекту реформ.

    «Найкращий захист від Кремля і в той же час – засіб подальшого поглиблення партнерства із ЄС та США – це сильна економіка. Після двох революцій громадянське суспільство України, на жаль, все ще не є її повноцінним керівником. Сильна економіка і підтримка міжнародних партнерів та інвесторів – ось що наразі потрібно. Тому наше послання до міжнародного бізнесу: приходьте в Україну, інвестуйте сюди, немає чого чекати далі. Народу України і її друзям потрібно починати спільну працю над змінами», – зазначив пан Вільямс.

    Учасники форуму також вирішили звернутись до країн Великої сімки  та інших дружніх держав з пропозицією підтримати ініціативу створення міжнародного координаційного механізму, який би узгодив трансформаційну стратегію України із пропозиціями та підходами Заходу.

    Також була озвучена ініціатива створення Американського комітету на підтримку трансформації України, до якого можуть ввійти відомі політичні та громадські діячі США, провідні організації в сфері українсько-американської співпраці.

    Велику увагу приділятимуть і посиленню міжнародного міжпарламентського співробітництва, Нагадаємо, в українському парламенті вже два роки діє однойменне міжфракційне депутатське об’єднання. На думку учасників форуму, доцільним є запуск міжнародного міжпарламентського форуму «Трансформація України», адже представники законодавчих органів деяких країн ЄС та США активно підтримують ініціативу НФТУ та є лідерами публічної думки в своїх державах.
    Учасники дискусії наголосили, що найактивнішими  учасниками процесу трансформації країни мають бути представники влади, яких необхідно привчати дослуховуватися до громадської думки, вважати її своїм дороговказом.

    Анатолій Кінах заявив, що в найближчих планах НФТУ – формування та деталізація плану заходів з підготовки Національної стратегії трансформації України.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.