• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ОПЕРАТИВНІ КОМЕНТАРІ ЩОДО НАСЛІДКІВ ПОЖЕЖІ В ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ ЗОНІ

    Опубликовано: 2018-06-06 15:21:13

    Олександр Конопльов, голова моніторингової місії МАГАТЕ з радіологічних аспектів, міжнародний експерт з атомної енергетики, секретар Спілки ветеранів атомної енергетики України:
     
    - Зараз фон в зоні нормальний. Але коли йде пожежа починається сублімація - це означає, що при збільшенні температури маси піднімаються в повітря. Зараз вже зрозуміло, що приблизно горить в зоні, там залишилося кілька «цезієвих» лісів. Деяка небезпека присутня. Вітер зараз йде в західному напрямку. З досвіду, радіонукліди, які опустяться після пожежі, будуть на безпечному рівні. Пожежі, які були 3-4 роки тому, показали, що подальше випадання радіонуклідів не несе в собі загрози. У нас є стандарти ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров'я) та МКРЗ (Міжнародної комісії з радіаційного захисту), за якими визначаються нормативи радіаційного фону. Для кожної країни він різний. Коли зараз фон 20-22 мкР/г - це на безпечному рівні для України.
     
    Григорій Коваленко, доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач лабораторією радіоекологічної безпеки і радіаційного моніторингу Науково-дослідного підприємства «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем", м. Харків:
     
    - Вміст радіонуклідів, зокрема цезію, в рослинності Зони присутній. Загроза локального перенесення забруднення через пожежу існує, але мова йду про незначні концентрації, які не несуть загроз для здоров'я людей. Для прилеглих населених пунктів ризик мінімальний. Спрогнозувати і оцінити ситуацію можна за системою радіаційного моніторингу в Чорнобильській зоні, в розробці якої ми теж брали участь. Ця система реєструє як гамма-фон, так і дозволяє відбирати проби повітря і подивитися, що в ньому є. Система працює в режимі реального час та дозволяє відстежити, що і в яких кількостях потрапило в атмосферу. Питання тепер в іншому - чи працює ця система. Потенційно щось може проявитися в 15-20 кілометрах від вогнища загоряння, не більше.
     
    Михайло Уманець, голова Державного комітету України по використанню ядерної енергії (1992-1996 рр.), Генеральний директор Чорнобильської АЕС (1987-1992):
     
    - Категорично невірно називати ліс у Чорнобильській зоні «рудим» або «іржавим». Його там давно немає, і вирубали його відразу після аварії. Так, дійсно від радіації були випалені сосни і хвойні дерева, які мали цей сухий мідний колір, а берези, навпаки, буйно почали цвісти. Але зараз це зовсім інший ліс. У разі цієї пожежі, важливо розуміти, яка саме ділянка горить та чи проходить вона через радіаційний центр. Якщо проходить, дійсно нічого хорошого в цьому немає. Разом з гарячим повітрям від пожежі можуть піднятися радіонукліди і далі все залежить від рози вітрів. Зараз немає ніяких даних, щоб піднімати паніку. З боку людей, які зараз працюють в Чорнобильській зоні, було б дуже правильним оперативно пояснювати, що відбувається та запобігати паніці.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.