• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Говорять застінки: українські правозахисники зафіксували злочини сепаратистів проти українських полонених

    Опубликовано: 2018-05-16 13:54:29

    15 травня у Києві правозахисники з ГО Truth Hounds та Української Гельсінської спілки з прав людини презентували звіт «Говорять застінки». Дослідники зібрали та проаналізували докази воєнних злочинів, зафіксували факти присутності підрозділів збройних сил РФ на окупованих територіях та їхню участь у катуванні українських комбатантів та цивільного населенням за період 2014-2015 років. У звіті також зазначені імена осіб, які мають бути притягнені до відповідальності за ці злочини.
    Зібрані дані ґрунтуються на свідченнях 138 потерпілих, які перебували у полоні на території Донецька, Сніжного, Горлівки та Чистякового (Тореза). Найбільшим місцем несвободи правозахисники назвали колишню будівлю СБУ у Донецьку. У різний час у її підвалах сепаратисти незаконно утримували від 130 до 300 в’язнів.
    Дослідники зібрали свідчення про тортури цивільного населення та українських військових, нелюдського поводження, вбивства полонених, імітації розстрілів, вербування у збройні сили бойовиків та факти сексуального насильства. Усі ув’язнені свідчать про нестачу їжі. За їхніми словами, один раз або двічі на день вони отримували шматок хліба або трохи каші.
    «Протягом утримування мене неодноразово виводили і знущалися: били дубинкою, стріляли з травматичної зброї, імітували розстріл. Терористи з позивним «Адреналін», «Толстий» стріляли мені в спину та по пальцях. Я не міг ходити протягом трьох днів. Жодної медичної допомоги мені не надавали», – засвідчив звільнений з полону опитаний український військовий.
    Більшість затриманих змушували працювати. Робота полягала у похованні трупів, пакуванні та перенесенні провізії, прибиранні особистих приміщень бойовиків, розвантаженні боєприпасів з так званих «гуманітарних конвоїв» РФ. Ув’язнені розповідали, що під час таких робіт бачили комбатантів у російській військовій формі з написами «Реактивна артилерія Російської Федерації».
    «Нас вирядили розвантажувати російський «гумконвой». Пара вантажівок були з їжею та різноманітними речами. А решта — забиті снарядами для РСЗО «Град» і для іншої техніки», – розповів колишній ув’язнений.
    Зібрані факти міжнародних злочинів та список імен підозрюваних документатори передадуть до Міжнародного кримінального суду.
    Дослідження проведене в рамках співпраці з Платформою громадської солідарності та Коаліцією за Міжнародний кримінальний суд за підтримки National Endowment for Democracy.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.