• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Безпечне місто: використання інтелектуальних технологій для громадської безпеки

    Опубликовано: 2018-04-17 15:44:58

    Громадська безпека є актуальною проблемою для міст по всьому світу. І річ не тільки в зацікавленості у цьому служб безпеки, поліції, аварійних служб та інших. Кожен з нас прагне жити у максимально безпечному комфортному місті, районі, і навіть, будинку – з охороною, консьєржем та камерами нагляду.

    Міста світу розвиваються в умовах, коли злочинність і терористичні загрози – це реальні явища, яким необхідна протидія. Маючи єдине інформаційне поле, яке повідомляє про небезпечні та позаштатні ситуації протидіяти цим явищам значно легше.
    Яскравим прикладом «Безпечного міста» є Дубаї, де після встановлення системи безпеки, поліції вдалося відстежити та затримати 2 739 злочинців за 18 місяців. Транспортні мережі Лондону мають систему інтелектуальної відео аналітики, яка забезпечує безпеку та благополуччя мешканців міста. Так, майже 400 додатків для смартфонів було створено після того, як дані по транспорту Лондона були відкриті та зроблені безкоштовними.

    Для ілюстрації новітніх рішень для безпечного міста, варто згадати про поліцію в місті Амстердам. Кожен костюм правоохоронця обладнаний камерою для забезпечення відеозапису взаємодії громадян з правоохоронними органами. Ці матеріали можуть використовуватися як для захисту поліцейських при нечесних звинуваченнях, так і допомагати громадянам, коли правоохоронці перевищують свої повноваження.

    У Нью-Йорку проект «Безпечне місто» допоміг оптимізувати роботу відомих «кабів» - жовтих таксі. Постійний моніторинг визначив, що такі таксі скупчуються у районі ділового центру Манхеттен, коли мешканці інших районів міста змушені використовувати нелегальні види перевезень, що не завжди є безпечним. Отримані результати були закладені в основу регулятивної реформи транспорту.

    Схожим чином зробили і у місті Окленд, де було запроваджено систему відео аналітики, у якій для прийняття інтелектуальних рішень використовується платформа IDOL. Така система була створена для підтримки безпеки та благополуччя громадян. На початку розгортання програми було встановлено більш ніж, 2 тисячі відеокамер, що працюють і сьогодні в режимі реального часу – їх метою є виявлення порушень, заторів, пошук викраденого транспорту тощо.

    Для України тема безпеки міст є не менш актуальною, тому існує ряд компаній, які створюють високотехнологічні рішення для забезпечення безпеки автошляхів, вулиць, підприємств та міст загалом. Такі рішення являють собою повний комплекс апаратного забезпечення (комп’ютери, відеокамери, детектори, аудіо-засоби) та програмних продуктів, що налаштовуються виключно до потреб замовника.

    Прикладом є компанія Inlimited, яка є успішним постачальником професійних систем безпеки, інтегрованих в інформаційно-аналітичний комплекс. Компанія застосовує у власних розробках, в тому числі, вище пригадану платформу IDOL. Саме за допомогою неї, компанія Inlimited створила пілотний проект, що забезпечує постійний моніторинг ситуації, контроль за пасажирами та інформування про позаштатні ситуації, реалізований у київському метро.

    Компанія розповіла, що «очима» інформаційно-аналітичного комплексу «Безпечне місто» - є правильна система міського відеоспостереження з функцією відео аналітики. Все це  являє собою комплекс заходів, спрямованих на оснащення системами відео-фіксації вулиць, будівель, споруд, прибудинкових територій, промислових підприємств, транспортних вузлів і місць масового скупчення людей для запобігання та мінімізації виникнення всіляких злочинів. Такі системи проводять не тільки відео-фіксацію і реєстрацію подій для оперативного реагування на численні ситуації, які щомиті відбуваються навколо:

    • Контроль скупчення людей, транспорту;
    • Неадекватна поведінка людини (що не відповідає звичайній поведінці людини: довго стоїть або різко побіг);
    • Виявлення актів вандалізму та правопорушень;
    • Розпізнавання осіб, номерних знаків для перевірки у базі підозрюваних осіб або викрадених автомобілів;
    • Контроль залишених предметів (валізи, коробки, автомобілі тощо);
    • Підрахунок людей або об’єктів на заданій території;
    • Прогноз надзвичайних ситуацій в місті;
    • Контроль перетину певної територію;
    • Стеження за об’єктом та контроль його дій;
    • Відображення об’єктів на карті;
    • Аналітика в онлайн та офлайн режимах.

    Певні тригери, що налаштовуються співробітниками компанії під індивідуальні потреби споживача, забезпечують автоматичне тривожне сповіщення по цілому ряду каналів за будь-якими критеріями. Система повідомляє про події, що відбуваються, та демонструє аналітичні данні, що створюються в автоматичному режимі, при необхідності - подається висновок на ПК для швидкого реагування.

    Компанія Inlimited зазначила, що основна перевага інтелектуальних систем безпеки дозволяє зменшити вартість відео моніторингу і людського фактору в частині виявлення правопорушення та часу реагування на нього. Cистема автоматично визначає і аналізує критичні ситуації, концентрує увагу оператора тільки на них, що підвищує рівень безпеки та продуктивність персоналу. А мінімізація участі оператора в процесі пошуку, обробки та аналізі даних, дає можливість заощадити фінансові кошти.

    Використання високотехнологічних продуктів у реалізації проектів «Безпечне місто», дозволяють знизити рівень злочинності: підвищити безпеку автодорожніх об'єктів, мінімізувати випадки викрадення автомобілів, кишенькових крадіжок, розбійних нападів, забезпечити своєчасну фіксацію порушень правил дорожнього руху. Все це дає можливість підвищити розкриваність злочинів і ДТП, збільшити ефективність виявлення позаштатних ситуацій, забезпечити дотримання порядку на вулицях, парках, у місцях масових скупчень людей, запобігти зломам магазинів, банків, гарантувати безпеку стратегічно важливим об'єктам міста, таким як аеропорти, вокзали, метрополітен, мости, державні підприємства, пам'ятники архітектури та допоможе боротися з терористичною діяльністю.

    Спеціалісти компанії Inlimited коментують, що впровадження рішень для реалізації проекту «Безпечне місто» повинно відбуватися паралельно зі створенням системи управління інформаційною безпекою: захистом периметрів мережі, захистом баз даних, антивірусним захистом, захистом каналів зв'язку та створенням комплексних систем захисту інформації.

    Отже, побудова безпечних міст є пріоритетною задачею ряду країн світу. Використання сучасних технологій забезпечує значні переваги, тому їх розвиток і прогрес є одним з рушіїв запровадження безпеки в усьому світі. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.