• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У президентському законі «Про валюту» є корупційні ризики, - Сергій Рибалка

    Опубликовано: 2018-04-16 13:59:27

    Запропонований президентом, як невідкладний, проект закону «Про валюту» потребує уточнення та деталізації, для усунення корупційних ризиків ручного управління з боку Нацбанку.
    Про це екс-голова фінансового комітету парламенту, народний депутат Сергій Рибалка написав у своєму блозі на «Обозреватель».
    «На жаль, у запропонованому вигляді президентський законопроект – спроба монополізації ринку виведення капіталу з країни. Адже повної лібералізації не буде, влада НБУ над вихідними потоками все одно зберігається, а разом із нею - і можливість "індивідуального" підходу. Чи буде це сприяти притоку іноземних інвестицій в країну? Можна не відповідати», - зазначив він.
    При цьому Сергій Рибалка нагадав, що він, разом із колегами вже зареєстрував альтернативний законопроект, де серед іншого, пропонується визначити чіткі підстави, умови та порядок застосування валютних обмежень, а також деталізувати механізми відповідальності за порушення валютного законодавства та розміри штрафів.
    За його словами, це убезпечить бізнес та простих громадян від можливих проявів свавілля регулятора.
    «Президентський проект таких чітких меж не містить. Це дозволить регулятору маніпулювати ситуацією та ускладнювати життя бізнесу та простим громадянам. Наш підхід дуже простий: дрібний та середній бізнес має вільно працювати – закуповувати обладнання, сировину та матеріали для виробництва, а люди мати можливість купувати товари чи отримувати перекази від родичів. А от схеми з виведення великих капіталів потрібно припиняти», - написав народний депутат фракції Радикальної партії.
    При цьому він додав, що деталізація необхідна саме з врахуванням ризиків майбутніх криз та девальвації, аби забезпечити НБУ інструментами для стабілізації ситуації. «Чим чіткіші будуть критерії їх застосування, прописані у законі, тим менше буде спокус використовувати владу задля власних інтересів. Тим краще буде усім і тим ефективніші будуть дії з попередження та протидії майбутнім кризами. Отже, потрібні межі, які не дають Нацбанку можливості самовільно встановлювати валютні обмеження та безкінечно подовжувати їх дію», - вважає Сергій Рибалка.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.