• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Заява Віце-президента Єврокомісії, Єврокомісара з Енергетичного союзу Мароша Шевчовича щодо ситуації між Україною та Росією навколо газу (березень 2018 року)

    Опубликовано: 2018-03-05 08:46:56

    Українська влада поінформувала Європейську Комісію про свою стурбованість можливим виникненням надзвичайної ситуації на українській газотранспортній системі. Зважаючи на інформацію, що її має Єврокомісія, це питання ґрунтується на таких трьох складових:
    Безперервному низькому та перемінному тиску у подачі газу з Росії до України для транзиту до Євросоюзу. Така ситуація не є новою: минулого року Єврокомісія та Європейська мережа операторів газотранспортних систем (ENTSOG) з Нафтогазом і Газпромом провели відповідні розслідування. Однак за чинних умов (низькі температури, високий попит на використання газу у побутових цілях, очікуваний прямий імпорт з Росії) низький тиск у газотранспортній системі стає винятковою проблемою;
    Браку прямого постачання від Газпрому до Нафтогазу. Очевидно, попри рішення Міжнародного арбітражного суду Стокгольма, Нафтогазу та Газпрому не вдалося домовитися з приводу умов імпорту природнього газу. Це призвело до відмови у постачанні навіть тих обсягів газу, за які Нафтогаз здійснив попередню сплату;
    Невідкладне збільшення реверсних постачань з ЄС є доволі проблематичним через важку ситуацію на спотовому ринку (низькі температурні показники по всьому ЄС) та складнощі з технічним переналаштуванням потоків у газотранспортній системі.

    Наразі Єврокомісія проводить роботу із Європейською мережею операторів газотранспортних систем щодо з’ясування фактів. Водночас Комісія вважає, що така ситуація викликає  занепокоєння не лише у зв’язку із прямими постачаннями природнього газу до України, але й, можливо, у зв’язку із транзитом газу до ЄС. У такий спосіб Європейська Комісія закликає усі залучені сторони, компанії та відповідні міністерства України і Росії негайно віднайти рішення у відповідності з ухвалою Міжнародного арбітражного суду Стокгольма. Комісія готова до проведення тристороннього процесу, який у минулому довів свою ефективність у ситуаціях, коли сторони не погоджуються одна з одною. Сьогодні Шевчович зателефонує українському та російському міністрам енергетики, аби оцінити ситуацію та погодити можливі наступні кроки.
     
    Украй важливо, аби Росія та Україна вкотре засвідчили свої позиції надійних постачальника газу і транзитної країни відповідно – як це було протягом минулих років.       

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.