• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Гірники вимагають звільнення міністра енергетики та вугільної промисловості

    Опубликовано: 2018-03-05 08:45:28

    28 лютого – 1 березня 2018 року відбулася Рада голів Незалежної профспілки гірників України, в роботі якої взяли участь представники з усіх вугледобувних регіонів країни. Під час засідання буда обговорена ситуація на державних вугледобувних підприємствах, яка набуває загрозливого характеру. У Державному бюджеті на 2018 рік не передбачено достатньої кількості коштів на розвиток вугле- та торфодобувних підприємств і їхнє технічне переоснащення. Загалом впродовж останніх років безпідставно та суттєво зменшувалося виділення бюджетних коштів на фінансування державної програми на часткове покриття витрат із собівартості готової вугільної продукції державних підприємств, що давало б змогу вчасно виплачувати шахтарям заробітну плату.

    Слід зазначити, що політика уряду та профільного міністерства у вугледобувній галузі спрямована не на її розвиток, а на  занепад та знищення діючих підприємств. Видобуток вугілля в Україні  стрімко знижується – із 83,5 млн. тонн у 2013-му до 34,9 млн. тонн у 2017-у. У січні 2018 року по відношенню до січня 2017 року  видобуток вугілля зменшився на 1 млн. тонн або на  27%. При цьому замість того, щоб вкладати кошти у підтримку й розвиток вітчизняних державних шахт і збереження на них робочих місць, закуповується вугілля за кордоном. 75% імпортованого  вугілля постачається з країни-агресора Росії.  З  квітня 2017 року  по лютий 2018  року  Україна імпортувала 6,3 млн. тонн енергетичного вугілля на загальну суму понад 17 млрд. грн.

    Однією з головних проблем на державних вугільних підприємствах є несвоєчасна  виплата заробітної плати. Це постійно призводить до акцій протесту шахтарів. У жовтні 2017 р. у м. Родинському Донецької області через не виплату 75% заробленого за серпень-вересень протестували  гірники шахти «Родинська». 14 лютого 2018 р. у зв’язку з існуючою заборгованістю із зарплати розпочали  акцію протесту, припинивши роботу усіх 4 шахт, працівники ДП «Селидіввугілля». Подібні акції протесту також відбуваються у Львівській, Волинській та Луганській областях.

     Після виділення у лютому 365 млн грн державних коштів на погашення заборгованої заробітної плати рівень соціальної напруги у трудових колективах тимчасово  зменшувався. Але на 1 березня поточного року заборгованість із заробітної плати знову зросла і складає вже 950 млн грн, що знову створює соціальну напругу у регіонах.

    Також гірників обурила особиста участь та інтереси міністра Ігоря Насалика в афері переоформлення запасів вугільних пластів ВП «Шахта «Котляревська» та ВП «Шахта «1/3 Новогродівська» ДП «Селидіввугілля» від структури сина Януковича на іншу структуру, яка також належить сину Януковича. Хазяїном нової структури являється генеральний директор «Донбасенерго» Едуард Бондаренко. Не повернення запасів вугільних ластів шахтам, загрожує закриттям трьом шахтам із чотирьох, а в перспективі призведе до припинення діяльності усього ДП «Селидіввугілля». Гірникам стало відомо і про неприховану зацікавленість міністра не тільки до ДП «Селидіввугілля»,  а й  до інших державних підприємств - «Львіввугілля» та «Волиньвугілля».  В галузі процвітає корупція і негативний вплив «смотрящих», які розпоряджаються фінансами та активами вугільних підприємств, та впливають на призначення керівників підприємств переважно із окупованої території, які в свою чергу погоджуються працювати за корупційними схемами.

    Такі негативні явища спровокували голів і активістів первинних профспілкових організацій Незалежної профспілки гірників України ДП «Селидіввугілля» оголосити 21 лютого 2018 р. безстрокове голодування у приміщенні Міненерговугілля, яке тривало до 1 березня 2018 р..  За всі ці дні ні міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, ні його перший заступник Галина Карп не знайшли часу, щоб  поспілкуватися  з протестуючими і вислухати їхні вимоги. Відомо гірникам із відеозапису і  про те, як Галина Карп домовлялася із « смотрящим» Андрієм Венгреним про розподіл украдених коштів, виділених урядом на закупівлю саморятівників для шахтарів.

    У зв’язку з викладеним вище Рада голів Незалежної профспілки гірників України ВИМАГАЄ:

    Звільнити з посади міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика.
    Звільнити з посади першого заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Галину Карп.
    Погасити заборгованість із виплати заробітної плати шахтарям та забезпечити її своєчасну виплату у подальшому.
    Закріпити на законодавчому рівні перевагу використання вітчизняного вугілля перед імпортованим, що дасть змогу забезпечити енергетичну безпеку України та вкладати кошти у вітчизняну вугледобувну галузь й вирішенню існуючих у ній проблем.
    Перевести енергоблоки ТЕС і ТЕЦ із антрациту на газове вугілля марки «Г», яке видобувається на території, підконтрольній українській владі;
    Вирішити питання повернення запасів вугільних пластів ВП «Шахта «Котляревського» та ВП «Шахта «1/3 Новогродівська» ДП «Селидіввугілля».
    За дорученням Ради голів НПГУ

    голова Незалежної

    профспілки гірників України                                                  М.Я. Волинець

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.