• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Докази причетності РФ до збройного конфлікту на Донбасі та свідоцтва атак на мирне населення передали до Гааги

    Опубликовано: 2018-02-26 14:03:11

    22 лютого у Києві правозахисники з ГО Truth Hounds презентували звіт з доказами артилерійських атак, що містили ознаки воєнних злочинів, та які були задокументовані протягом останніх двох років. Звіт включає в себе транскордонні атаки з території РФ, удари сторін конфлікту по мирному населенню та використання цивільних в якості “живого щита”.

    Правозахисники повідомили, що вже передали цей звіт до Міжнародного Кримінального Суду (МКС) в Гаазі.

    «У ході роботи ми провели 24 польові місії до 39 населених пунктів у зоні конфлікту та зібрали свідчення 297 очевидців здійснення злочинів. Як результат: задокументували 208 атак з обох сторін конфлікту. Вони спричинили смерть 100 і поранення 163 мирних жителів. Це зумисні атаки на цивільне населення чи цивільні об’єкти, які охороняються. Ми можемо кваліфікувати їх як воєнний злочин», – розповіла член правління ГО Truth Hounds Світлана Валько.

    Окрему частину звіту присвятили доказам здійснення російськими військами атак на Україну з території РФ. Дослідники не лише зафіксували такі випадки, а й перевірили докази за стандартами Міжнародного кримінального суду. Для підтвердження кожного доказу було використано до 10 джерел інформації.

    «До звіту ми включили неспростовні докази того, що РФ здійснює проти України військову агресію з лютого 2014 року. Це означає наявність на території України міжнародного збройного конфлікту, а не громадянської війни», – наголосив дослідник і документатор воєнних злочинів ГО Truth Hounds Роман Авраменко.

    Правозахисники наголосили, що Україна повинна сама розслідувати свої воєнні злочини та призначати покарання, щонайменше для того, щоб дані про них не використала російська пропаганда. Міжнародний кримінальний суд та світова спільнота мають розуміти, що Україна здійснює розслідування злочинів, що були вчинені на її території та переслідує злочинців.

    «Зараз Офіс прокурора МКС проводить попереднє вивчення ситуації в Україні. Вона складається з трьох елементів: ситуація на Майдані, в Криму та на Донбасі. На цьому етапі Прокурор має досить обмежені людські та інформаційні ресурси. Він отримує інформацію з різних джерел і на її основі ухвалює рішення: чи він рухається далі й відкриває повноцінне розслідування, чи припиняє попереднє вивчення і каже, що в ситуації не було скоєно злочинів, які підпадають під його юрисдикцію. Тому цей звіт особливо важливий в плані наявності достатньої кількості доказів для МКС для початку повноцінного розслідування», – зауважив кандидат юридичних наук Антон Кориневич.

    Звіт «Атаки на цивільне населення та інфраструктуру на сході України» підготували за підтримки ГО International Partnership for Human Rights та National Endowment for Democracy. Усі задокументовані випадки передали прокурору МКС в Гаазі 18 грудня 2017 року.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.